Treći dan protesta i konkretni zahtevi

NIŠ

 

Treći je dan studentskih protesta u Nišu.

U 18 sati nekoliko stotina mladih okupilo se na trgu Kralja Milana i zviždaljkama i parolama protestovali i izražavali svoje nezadovioljstvo. Pridružili su im se nezadovoljni građani. „Av, av, av,“ odjekivalo je ulicama Niša. „Vučiću Šrederu“, pozivanje sugrađana „Izlazite napolje“, i slično čulo se od centra grada, Voždovom ulicom, na trgu ispred Pozorišta, prema gradskoj Bolnici, gde se uzvici utihnulu,  Bulevaru Nemanjića.

Kilometarska šetnja sa kišobranima. Iz ulicu u ulicu broj se povećavao.

Okupljenima su se obraćali studenti. Insistirali su na mirnim protestima „kako dolikuje inteligenciji“. Bez uvreda . Tako je jedna od najčešćih uzvikivanih parola promenjena u „Vućiću Šrederu“.

Omladina je ovoga puta istakla nekoliko konkretnih zahteva

Za razliku od prethodna dva dana kada na protestima  nisu istakli definisane zahteve, danas ih ima. Zahteve su uputuli studenti novosadskog univerziteta, a sa njima se saglasili i beogradski studenti. Na dašanjem protestu, ispred Pozorišta niški studenti su pozdravili istaknute zahteve . – Smena članova RIK, „zbog nepoštovanja odluka Ustavnog suda“, zatim razrešenje Maje Gojković, „zbog blokade rada Narodne skupštine“smena direktora RTS i urednika Informativnog programa RTS, „zbog režimskog izveštavanja i neravnomerne zastupljenosti kandidata“, kao i smena članova REM, zbog nereagovanja na više stotina prekršaja i prijava.

“Nismo ničiji, svoji smo, tražimo život u normalnoj Srbiji, ;”, čulo se na protestu.

Studenti Beogradskog univerziteta dodali su još jedan zahtev- sređivanje birčkog spiska u cilju utvrđivanja tačnog broja birača i nakon toga uvođenje elektronskog glasanja uz jasnu zaštitu od manipulacije.

Studenti su istakli da će ukoliko se ne ispune zahtevi tražiti vanredne parlamentarne izbore i da će protesti trajati do ispunjena zahteva.

Mladi traže Srbiju iz kojih ne žele da odu , u kojoj će imati zaposlenje, mogućnost da žive normalno. “Ne možemo da trpimo nepravdu”, poručili su.

Studenti su najavili da će večeras biti otvorena zvanična grupa na društvenoj mreži Fejsbuk, preko koje će mladi biti obaveštavani o svim  važni informacijama o protestima.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare