NUNS i NDNV: Novac građana zloglasnom Informeru

BEOGRAD-NOVI SAD

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) smatraju da je proces konkursnog sufinansiranja javnog interesa u sferi javnog informisanja potpuno obesmišljen činjenicom da se u praksi pretvorio u svoju suprotnost, odnosno u mehanizam za plaćanje medija bliskih vlasti i medija koji drastično i svakodnevno krše profesionalna i etička pravila.

“Osim toga, postoje brojni dokazi da se na lokalnom nivou pretvorio i u organizovanu kriminalnu delatnost, gde lica povezana međusobno i sa Srpskom naprednom strankom, koji su pritom delegirani od režimskih medija i fantomskih udruženja – u pojedinim opštinama i gradovima raspoređuju novac građana, a u drugim ga dobijaju, a sve uz ozbiljna kršenja zakonskih i podzakonskih akata”, upozoravaju ova dva udruženja.

“Najnoviji skandal se desio u Bačkom Petrovcu, gde je “stručna komisija” dodelila 200.000 dinara zloglasnom listu Informer, koji je uz Srpski telegraf neslavni šampion u kršenju etičkog kodeksa, i to prema monitoringu Saveta za štampu. Podsećamo da je jedan od osnovnih kriterijuma za sufinansiranje javnog interesa u medijima upravo poštovanje Kodeksa novinara Srbije, a da je u pojedinim lokalnim samoupravama i Srpski telegraf dobijao novac na konkursima.

U Bačkom Petrovcu 1.000.000 dinara dobio je i portal blizak SNS-u, brif.rs, koji je registrovan pre nešto manje od tri meseca i koji je novac dobio i na konkursu u Sremskim Karlovcima”, navodi se u saopšrenuju, koje potpisuju Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV).

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Проститутки Бишкека
0
Ostavite komentar.x
()
x