Trebinjski marinci ponovo u svojoj kasarni

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

TREBINJE

(saransak.com)

Sedamdesetak bivših pripadnika mornaričke pješadije JNA, koji su u Trebinju ovaj rod služili ili su u njemu provodili oficirsku službu, okupili su se danas u svojoj bivšoj kasarni kako bi evocirali uspomene na vojničke dane.

Stevče Petkovski, koji je kao glavni organizator ovoga skupa preko Fejsbuka animirao svoje nekadašnje drugove, kaže da je ovo prvi skup ove bivše jedinice u Trebinju, ali, kako kaže, nije posljednji, jer su se danas dogovorili da druženje bude tradicionalno.

On je kao oficir u Trebinju boravio od 1985 do 1992. kada je sa JNA napustio Trebinje, ali, kako kaže, Trebinje nikada nije napustilo njegovo srce.

„U to vrijeme je i teško, i naporno, ali i divno bilo biti vojnik, jer je kolektiv 472. Mornaričke desantske pješadije u Trebinju bio jak, međusobno vezan i bili smo zaista dostojni pravih marinaca“, kaže Petkovski.

Njegov kolega Nikola Ognjenović, koji danas živi u Austriji, kaže da je u bivšoj Jugoslaviji služenje vojnog roka u Trebinju bilo ponos, a iz samog grada su nakon odsluženja odlazili tužni i puni uspomena koje ih do danas ne napuštaju.

Potvrdio je to i penzionisani potpukovnik Ekrem Devlić koji je, kako nam je rekao, toliko volio Trebinje da se u proteklom ratu i borio za ovaj grad.

„Bio sam komandant Trećeg bataljona na Ivanici i tu sam bio ranjen, a nakon ranjavanja sam otišao na lečenje u Beograd i od tada sam tamo, pa sam gore i penzionisan, ali Trebinje nikada nisam zaboravio, niti ikada mogu“, kazao nam je Devlić.

Dodaje da su svi čuli za amaričke marince, ali, nažalost, niko nije čuo za one iz Trebinja, a koji su u to vrijeme, kako kaže, bili toliko spretni i obučeni u svakom pogledu da bi im njihove kolege iz Amerike „mogli skinuti kapu“.

Goran Mitrović koji je u Trebinje stigao iz dalekog Sankt Peterburga kaže da mu daljina nije predsatavljala nikakav problem, jer je želja da vidi svoje drugove jača od bilo čega.

„Ja u Trebinje dolazim gotovo svake godine, a ovo okupljanje će ubuduće za mene biti samo motiv više da se uvijek nanovo vraćam ovom prelijepom gradu. Sretan sam što sam ponovo, nakon trideset godina, vidio svoje bivše drugove iz čete i svoje starješine“, kazao je on.

Drago Pucovnik iz Velenja kaže da je bio junska klasa 1978. godine, sanitetlija, te da je kasnije dobio prekomandu u Pulu, ali je sa sobom ponio Trebinje u srcu.

„Nisam poslije dolazio u Trebinje i kada sam sinoć došao ugledao sam čudo, sve se promijenilo, ali sam nanovo otkrivao sva ona meni draga mjesta koja su me opet oduševila“, kaže on.

Trebinjske marince je u ime gradske uprave pozdravio Zoran Milošević, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti, a nakon svečanog postrojavanja i obraćanja formiran je špalir u kome su nekadašnji vojnici koji su bili ponos Trebinja u stroju obišli ulice ovoga grada.

Marinci su danas za potrebe trebinjske Službe tranfuzijske medicine darivali krv i obišli vojne poligone u okolini Trebinja na kojima su imali obuke.

U Trebinje su stigli iz svih krajeva bivše Jugoslavije, ali i Njemačke, Norveške, Austrije, Italije, Rusije…

Medju njima je bio i novinar JUGpressa i Nove Nase reči Ivan Spiric

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare