Traže smenu REM-a, građani juče na Pinku, Hepiju, Prvoj, B92 i RTS mogli da čuju “potpune neistine”

BEOGRAD

Predsednik stranke Zajedno za Srbiju i pokretač Otvorene građanske platforme „Akcija“ Nebojša Zelenović izjavio je danas da zeleno-levi blok, pored povlačenje zakona o referendumu i eksproprijaciji, traži i da se po hitnoj proceduri u Skupštini Srbije “usvoji zakon kojim se briše rudnik iz Jadra” i smeni REM na čelu sa Oliverom Zekić.

“Čuli ste juče da nas je predsednica REM gospođa Zekić sve nazvala banditima i da svi mi trebamo da budemo pohapšeni, svi mi slobodni građani koji smo izašli u skladu sa Ustavom i zakonom da protestujemo.To kaže žena koja vodi nezavisno regulatorno telo. Ako su njene izjave takve i njeni stavovi takvi, onda je normalno izveštavanje javnosti isto”, rekao je Zelenović, na konferenciji za novinare, ispred zgrade Predsedništva na Andrićevom vencu u Beogradu.

Zelenović je rekao da su građani juče na Pinku, Hepiju, Prvoj, B92 i RTS mogli da čuju “potpune neistine o zagađenju, procedurama, zakonima”.

On je, govoreći o jučerašnjim protestima koji su održani širom Srbije, naveo da je “to bio veliki i važan dan i veliki uspeh za sve građane Srbije” i zahvalio im što su u velikom broju izašli na ulice “i rekli ne”.

“Biće nam oduzeto pravo na vodu, vazduh i zemlju ako se ne budemo borili protiv toga. Tražimo da se otvore javni servisi za struku koja će da objasni kakva nam propast sledi. Pocrkaćemo svi ako se ne budemo sa ovim izborili”, rekao je Zelenović i istakao da građani moraju da znaju istinu.

Predstavnik pokreta Ekološki ustanak Aleksandar Jovanović Ćuta poručio je građanima da u sledeću subotu budu spremni za nastavak blokada širom Srbije sve do ispunjenja zahteva.

On je rekao da će i sledeće subote u 14.00 biti održan protest, kao i da će se o trajanju akcije dogovoriti sa ostalim organizatorima protesta.

Jovanović je zahvalio svim građanima iz više od 50 gradova koji su juče izašli da “brane slobodu”.

“Želim, pre svega da se zahvalim studentima, penzionerima i našoj dijaspori. Srbija posle jučerašnjeg dana više ne može biti ista.To će biti Srbija koja je spremna da brani svoje dostojanstvo, svoju vodu, vazduh i zemlju.Niko više neće moći da nam otima ono što pripada svima nama, a to je naša zemlja”, rekao je Jovanović.

On je takođe poručio predsednici Upravnog odbora Flimskog centra Srbije “Jeleni Trivan da razmisli dobro ko je ona da odlučuje o tome kome će da opredeli novac kada je u pitanju proizvodnaj filma”.

“Ako nema novca za Gorana Markovića, Srđana Dragojevića i Želimira Žilnika, onda neće biti novca ni za njenu platu, jer će biti smenjena po hitnom postupku prvog momenta kada dođemo na vlast”, rekao je Jovanović.

Odgovarajući na pitanje novinara, on je rekao da pretpostavlja da je inicijativa “Kreni promeni” saglasna sa ova dva nova zahteva, ali je rekao da nisu sa njima o tome razgovarali.

Aktivista pokreta “Ne davimo Beograd” Dobrica Veselinović je, govoreći o jučerašnjim protestima, naveo da je to bio “istorijski događaj u protestnoj istoriji Srba koja nije mala”, i istakao da je u više od 50 gradova, na više sati, bio blokiran saobraćaj, mostovi.

“Svi koji su učestvovali u tome treba da budu ponosni.Oni pišu istoriju borbe za zdravu životnu sredinu, protiv korupcije, kriminala.Tu borbu za vazduh, vodu i zemlju čine političkim pitanjem broj jedan”, rekao je Veselinović.

On je pozvao da se nastavi s protestima i naveo da će se pridružiti blokadama i sledeće subote.

Pravnica Danijela Nestorović iz Ekološkog ustanka je, komentarišući jučerašnju izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o zakonima o referendumu i eksproprijaciji, rekla da je “šokirana elementarnim nepoznavanjem prava i onim što se zove nadrealno pravo koje je izgleda izmislio o proceduri usvajanja i proglašenja zakona”.

“Izmene Zakona o eksproprijaciji su usvojene u Narodnoj skupštini i predsednik bi trebalo ukazom ili da ih proglasi ili vrati u ponovnu proceduru u skupštinu.To se nije desilo. Ono jučerašnje objašnjenje i šibicarski vokabular prvo ćemo da izmenimo, potpisaću, ne izmeniću ga, pa ukoliko ne stignem da izmenim, vratićemo stari, u potunoj je suprotnosti sa obrazloženjem zašto se Zakon o eksproprijaciji donosi po hitnom postupku”, rekla je ona.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare