Transparentnost: Srbija među zemljama sa raširenom korupcijom

BEOGRAD

(Krik)

Srbija je pala za četiri mesta u odnosu na 2018. godinu na listi Indeksa percepcije korupcije i u grupi je zemalja sa raširenom korupcijom, pokazuju podaci koje je objavila nevladina organizacija Transparency International.

Srbija je zajedno sa Turskom na 91. mestu i, iako ima istu ocenu kao i 2018. godine, pala je za četiri mesta, saopštila je „Transparency International“.

„Pad za četiri mesta je doveo do toga da se Srbija nađe na donjoj polovini svetske liste, gde je poslednji put bila 2006. godine“, piše u saopštenju i podseća se da je na listi ukupno 180 zemalja.

Ova organizacija godinama rangira zemlje na osnovu Indeksa percepcije korupcijetako što meri mišljenje ili utisak koji o korumpiranosti funkcionera i službenika imaju oni koji sa njima posluju. Indeks percepcije korupcije izražava se od 0 (veoma raširena korupcija) do 100 (bez korupcije).

Transparentnost navodi da se sa 39 poena Srbija nalazi u grupi zemalja sa raširenom korupcijom.

Od zemalja regiona bolju ocenu dobila je Crna Gora – 45, dok se na listi iza Srbije nalaze Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija i Albanija.

Lokalna organizacija, Transparentnost Srbija, navodi da bitnijih promena u zemlji nije bilo duže od decenije uprkos tome što borba protiv korupcije i dalje slovi kao jedan od prioriteta.

„Stagancija Srbije u istraživanjima o korupciji je najmanje što se može očekivati u situaciji u kojoj Vlada otvoreno krši i relativizuje antikorupcijska pravila koja je sama predložila, a tužilaštvo ne daje jasne odgovore na javno iznete i dokumentovane sumnje na korupciju“, piše u saopštenju.

Ova organizacija navodi da koncentrisana politička moć i podrška građana za borbu protiv korupcije nisu iskorišćeni za jačanje institucija i vladavine prava, kao i da pritisak međunarodnih tela nije bio dovoljno snažan da bi doveo do promene stanja.       

Kao probleme Transparentnost Srbija ističe i nedovoljnu transparentnost državnih organa, kao i to što su mehanizmi za suzbijanje korupcije suspendovani kod ugovaranja najvećih infrastrukturnih projekata. 

Foto: Printskrin transparency.org

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare