Transfer stanica za mesec dana, fabrika za prečišćavanje otpadnih voda u bliskoj budućnosti

BUJANOVAC

 

Opština Bujanovac bi u narednih mesec dana, po najavi predsednika opštine Šaipa Kamberija,  trebalo da dobije transfer stanicu za selektivno razdvajanje otpada čime bi u najvećoj meri bio rešen dugogodišnji problem sa odlaganjem smeća na gradskoj deponiji, koja odavno nema potrebne kapacitete i ne zadovoljava osnovne standarde.

„Donacijom Evropske unije smo obezbedili opremu, a u narednim danima očekujem završetak radova na platformama na kojima će ona biti instalirana, tako da će transfer stanica početi sa radom u roku od mesec dana“, izjavio je za JUGPress Kamberi.

Dugo očekivana transfer stanica će zameniti postojeću deponiju, koja iz godine u godinu ugrožava životnu sredinu pa i zdravlje ljudi, o čemu je JUGpress pisao ranije.

Naime, aktiviranjem transfer stanice sakupljeno smeće se više neće odlagati na deponiju, nego će se presovati u velike kontejnere i odvoziti na regionalnu sanitarnu deponiju “Meteris” u Vranju.

Opštinske vlasti rade i na projektu izgradnje fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, po oceni Kamberija – najvažnijeg elementa za zaštitu životne sredine i zdravlja stanovništva.

Deo sredstava, odnosno 15.000 evra, koliko je potrebno za izradu neophodnih planova za ovako veliki projekat, lokalna samouprava će nastojati da obezbedi kroz program “EU Pro”.

“Pokušavamo da projektom obuhvatimo sve mesne zajednice čija konfiguracija terena to dozvoljava. Naselja pored reke Moravice i ona u blizini samog grada Bujanovca biće priključena projektu kolektora za Veliki trnovac, Rakovac, Srpsku kuću i Bujanovac”, objasnio je Kamberi.

Fabrika za prečišćavanje otpadnih voda će biti izgrađena nedaleko od Bujanovačke banje.

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare