Tramp u 10 od proteklih 15 godina nije platio porez na prihode

NJUJORK

Američki predsjednik je u 2016. i 2017. goidni platio 750 dolara poreza, tvrdi list ‘New York Times’.To je lažna vijest, potpuno lažna vijest, rekao je novinarima Donald Trump 

The New York Times objavio je da je američki predsjednik Donald Trump platio svega 750 dolara na ime saveznih poreza u 2016. i 2017. godini, pozivajući se na podatke o povratu poreza.

U 10 od proteklih 15 godina uopće nije platio porez, dodaje dnevnik, iako je do 2018. godine primio 427,5 miliona dolara od svog televizijskog reality programa i ostalih ugovora.

Bogatstvo američkog predsjednika procjenjuje se na 2,1 milijardi dolara, a tokom pandemija korona virusa palo je za milijardu dolara, objavio je nedavno magazin Forbes.

Godinama je Trump odbijao javno govoriti o svojim poreznim obavezama i borio se protiv legalnih pokušaja da to učini.

Prema izvještaju New York Timesa, Trump je svoje porezne obaveze miniizirao zako što je prijavljivao velike gubitke svog poslovnog carstva.

Times tvrdi da je Trump u 2018. godini prijavio gubitak od 47,4 miliona dolara, iako je te godine zabilježio prihod od najmanje 434,9 miliona dolara.

Na konferenciji za medije Trump je osporio izvještaj.

‘Ovo je čin čudotvorstva’

“To je lažna vijest, potpuno lažna vijest. Izmišljena. Lažna”, rekao je novinarima.

“Plaćam porez. Vidjet ćete to kada uskoro bude povrat poreza. Već dugo je na reviziji”, dodao je.

Alan Garten, advokat Trump Oprganizationa, rekao je za New York Times da je “većina navoda, ako ne i svi, netačna”.

“Tokom proteklog desetljeća predsjednik Trump je platio desetke miliona dolara ličnih poreza saveznoj vladi, uključujući milione od kako je 2015. godine objavio kandidaturu za predsjednika”, kazao je Garten u izjavi.

Izvještaj je obavljen u ključnim trenucima, uoči prve od tri predizborne debate, a nekoliko sedmica uoči novembarskih predsjedničkih izbora.

Heidi Zhou Castro, reporterka Al Jazeere iz Marylanda, tvrdi da je izvještaj izazvao šok u širom zemlje, jer mnoge američke porodice srednje klase plaćaju u prosjeku 14.000 dolara na ime poreza.

“Kako je on to učinio, samoproglašeni multimilijarder, zapravo je čudotvorstva”, rekla je Castri.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Foto: twitter

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare