Izbori nisu jedini način kada se građani pitaju, sto potpisa dovoljno za inicijativu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

LESKOVAC-BEOGRAD-VRANJE-NIŠ

Da li znate da izbori nisu jedini način da se građani za nešto „pitaju“? Postoje zakonom propisani načini ušešća građana u formiranju lokalnih politika i donošenja odluka i to putem referenduma, narodne inicijative, zbora, javne rasprave, a odnedavno i kroz proces konsultacija.  Ovo pravo predstavlja jedan od suštinskih vidova demokratije – daje mogućnost da građani učestvuju u formulisanju i donošenju odluka u zemlji u kojoj žive, ali i da sami iniciraju promenu. Evropska unija naročito insistira na unapređenju kreiranja i sprovođenja javnih politika u okviru reforme javne uprave.

Kada govorimo o lokalnim politikama, pričamo o širokom spektru stvari koje su vidljive i koje utiču na građane i privredu u jednoj lokalnoj samoupravi – u domenu kulture, sporta, privrede, lokalnog razvoja i infrastrukture, ali i ulaganja i održavanja puteva, ulica, vodovoda, objašnjava Milena Radomirović iz Stalne konferencije gradova i opština (SKGO).

Građani uključivanjem u donošenje javnih politika mogu u nekim slučajevima da utiču vrlo konkretno na najbliže svoje životno okruženje i na uslove u kojima će ostvarivati svoja prava na neke lokalne usluge, upisivanje dece u predškolske ustanove, broj tih ustanova, način uređivanja lokalnih javnih površina, šta će to biti neki krupniji prioriteti ili neka sitnija prioritizacija projekata opet zavisi od toga kako je konsultativni proces postavljen i šta su inicijative samih građana“, objašnjava Radomirović.

Milena Radomirović je ujedno i menadžerka EU projekta EXCHANGE 5. Reč je o programu koji predstavlja kontinuiranu podršku Evropske unije lokalnim samoupravama od 2004. godine. U velikoj meri doprineo je unapređenju kreiranja javnih politika na lokalnom nivou kroz podršku strateškom planiranju. I upravo na lokalnom nivou, gradjani ne sede skrštenih ruku. Ovo je primer iz Leskovca.

Poslednja inicijativa građana u Leskovcu je bila vezana za izgradnju parka za pse.

Ivan Grujić, aktivista koji je sv eto pokrenuo, objašnjava da je u budžetu za 2020. godinu izdvojeno tri miliona dinara za izgradnju prvog parka za pse u Leskovcu.

“To je lepa vest i znači da je grad prihvatio tu našu inicijativu iz 2019. godine. Međutim, nemamo informacije da li se krenulo sa realizacijom tog plana. Nezvanično smo dobili podatak da je to trebalo da bude kod Tekstilne škole. Po pravilima budžeta novac izdvojen u nekoj godini bi trebao da se troši u toj godini, ali ova godina je sve samo ne normalna godina, što zbog korone, što zbog izbora koji uvek utiču na realizaciju nekih projekata. Ne znamo šta se dešava sa tim i to bi više bilo pitanje za nekog iz lokalne samouprave”, kaže Grujić.

Oko 1200 građana i građanki Leskovca je svojim potpisom podržalo inicijativu da se povede rasprava na ovu temu.

“Mislim da smo jedna od prvih loklaniih samouprava u Srbiji gde je neko korisitio pravo iz Zakona o lokalnoj samoupravi iz 2018. da najmanje sto građana može da predloži neku temu za javnu raspravu i da lokalna samouprava to i organizuje, što je dosta moćna stvar. Iz ugla nekog ko se dugo bavi društvom to govorim zato što ranije kad pokrenete neku građansku inicijativu organ javne vlasti vas ignoriše, a u ovom slučaju ima obavezu da vam odgovori, što nije zanemarljivo. Skupljanje tih sto potpisa nije neki problem, ja sam sam skupio 150 za nedelju dana i preporučujem svim sugrađanima da, ako postoji neko pitanje koje oni smatraju važnim, iniciraju javnu raspravu u gradu o tome”, objasnio je Grujić.

Lokalna samouprava ima obavezu da za određena pitanja organizuje javnu raspravu.

“Sa druge strane, i građani mogu, najmanje njih sto sa pravom potpisa, biračkim pravom da pokrenu, iniciraju zapravo sprovođenje javne rasprave po bilo kom pitanju i to su sve mehanizmi koje građani treba da koriste. Ono što je sada možda novina. Naravno, neke lokalne samouprave su to praktikovale jeste koncept kontinuiranih konsultacija. (REZ) Ti konsultativni procesi nisu precizno određeni. Oni se mogu realizovati putem najrazličitijih anketa, korišćenjem lokalnog medijskog prostora, novina, televizija, internet prezentacija lokalnih samouprava, zatim aktiviranjem same lokalne administracije da posećuje neke socijalno ugroženije grupe, mesne zajednice što je posebno značajno u razuđenijim ruralnim opštinama. Javne rasprave su negde na kraju tih konsultativnih procesa i to je veoma važno da razumeju i sami građani”, objašnjava Radomirović.

U poslednje dve godine neki gradovi i opštine dobili su i nagrade za dobru upravu. Ruma za transparentnost i efikasnost, a Užice za uključivanje i konsultovanje građana u procesu raspodele lokalnog budžeta. Proces kreiranja javnih politika i učešće građana deo su reforme javne uprave koja se u Srbiji sprovodi uz podršku EU. Ukupan iznos programa EXCHANGE do sada je iznosio više od 33 miliona evra.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare