Trajković: Takse nema ko da ukine

KOSOVSKA MITROVICA

Rada Trajković, predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova, kaže da je ostavkom Haradinaj odložio pritiske na institucije Kosova u smislu ukidanja taksi, odnosno da je produžio njihovo trajanje.

„To je njegov poslednji i najsnažniji udarac u odbijanju ukidanja taksi i ne vidim ko bi mogao da se u ovom trenutku odluči na njihovu suspenziju, a da pritom ne reskira pad popularnosti. Ramuš je svojom strategijom borbe protiv ukidanja taksi podigao u ovom trenutku očekivanja biračkog tela i sopstvenu popularnost, tako da su umesto rekonstrukcije kosovske vlade u ovom trenutku mnogo izvesniji vanredni parlamentarni izbori. A s obzirom da je to proces koji traje posebno onaj oko formiranja vlade, najverovatnije da pregovora Beograda i Prištine neće biti do kraja kalendarske godine“, kaže Trajkovićeva za Danas. Dodaje da, s obzirom da se na proleće 2020. održavaju i izbori u Srbiji, „sve su prilike da ni do kraja juna neće biti ozbiljnijeg pomaka u dijalogu Beograda i Prištine“.

Komentarišući Vučićevu „nervoznu reakciju na ostavku Haradinaja, Trajkovićeva kaže da nisu tačne tvrdnje predsednika države da je ostavka pritisak na Srbe. „Postoji pritisak ne na Srbe, nego na onoga koga su Srbi , makar tako se javno predstavlja, izabrali ogromnom većinom, na Aleksandra Vučića, baš zato što je on obećao međunarodnoj zajednici koja ga je dovela na vlast da će završiti pitanje Kosova. On nema hrabrosti da to uradi do kraja“, objašnjava Trajkovićeva.

Na pitanje kako će se ostavka Haradinaja odraziti na položaj Srba na Kosovu, sagovornica Danasa kaže da postoje neke informacije da će Albanci raditi na što široj koaliciji, kako bi istisnuli Srpsku listu. Ona, međutim, sumnja i da će do te šire albanske koalicije doći s obzirom na antagonizme koji vladaju među albanskim političarima.

Upitana da li veruje da će doći do Haradinajevog procesuiranja u Hagu, Trajkovićeva podseća da bi srpska strana, umesto lamentiranja u medijima nad zločinima koje je sproveo Haradinaj, trebalo da materijalizuje dokaze o njemu. „Najozbiljnija optužba protiv njega vezana je za trgovinu organima i koliko znam nisu tačne tvrdnje da su međunarodne institucije izgubile tu dokumentaciju“, kaže Trajkovićeva. Dodaje da postoje neke informacije da dokaze o trgovini organima poseduje i ruska strana.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare