Trajković: Ko deli Kosovo?

GRAČANICA

Srpska političarka sa Kosova Rada Trajković rekla je za JUGpress da je glavni nosilac ideje o podeli Kosova Hašim Tači  I dodala kako “ne misli “ da vlasti u Beogradu “nisu u nekom dogovoru sa Tačijem, s obzirom da je Beograd jedan od najčvršćih oslonaca Tačija i njegovog šefa ŠIK-a Kadrija Veseljija”.

“Ova struktura, koja je postavljena na Kosovu,  direktno se održala upravo u dogovoru sa  Beogradom i „Srpskom listom“, što smo videli I prilikom izbora predsednika Hašima  Tačija , uz pomoć Srba. Za izbor predsednika Skupštine Kosova,  Kadrija Veseljija je presudna uloga bila „Srpske liste“, u  izboru Ramuša Haradinaja,  kao premijera, direktna je bila uloga  „Srpske liste“”, rekla je Trajković I dodala da je “najveći oslon za stabilnost vlasti Hašima Tačija Beograd .

Ona je dodala I kako “misli” da su oni “ u nekom dogovorenom projektu, pored finansijskih aranžmana koji ,najverovatnije, postoje”.
Trajković je rekla da Hašim Tači “u kontinuitetu”  već  “osamnaest ili devetnaest godina ima  etnički pristup rešavanju pitanja Kosova”.

“MI danas na terenu imamo sistematsko etničko čišćenje Srba a Tačijev projekat I ideje ovih dana dobiju I javni značaj, iz dva vrlo relevantna razloga. Jedan je njegovo ideološko opredeljenje, a drugo način i pokušaj da se odloži početak rada Specijalnog suda i da se on pokaže , kroz destabilizaciju Kosova, kao faktor koji će da kontroliše krizu i da rešava tako veliko pitanje kao što je podela Kosova”.

Trajković smatra da je, kada je podela Kosova u pitanju “suština šta o tome misli južno krilo NATO-a, sa tom mogućom destabilizacijom i prekrajanjem granica”.

“Najvažnije zapadne zemlje, koje su priznale nezavisnost Kosova, to su učinile u ovim granicama i njihova promena za njih,  suštinski,  znači miniranje priznanja. To onda dovodi u pitanje mnoge stvari. I to pitanje jeste vrlo važno  i odlučujuće za južno krilo NATO-a”, smatra Trajković.

Ona smatra da Tači “trenutno, posle afere sa pokušajem ukidanja Specijalnog suda unutar parlamenta, pre toga isto tako sa forsiranjem pitanja Vojske Kosova, stalno dovodi u probleme Skupštinu Kosova u smislu njenog funkcionisanja i ,suštinski, traži odugovlačenje za svoju odgovornost po optužnici Specijalnog suda . A on se, to vrlo pouzdano znam, nalazi na vrhu liste odgovornosti za trgovinu organima, jednog od najbizarnijih zločina u Evropi”.

Na pitanje šta  će eventualna podela Kosova , o kojoj uveliko pišu I albanski mediji u Prištini,  konkretno da znači za Srbe koji žive na Kosovu I šta će se dešavata sa Srbima koji žive južno od Ibra a kojih je mnogo više nego na severu Trajković je rekla da “ je suštinski za Srbe na prostoru Kosova i Metohije južno i severno od reke Ibra , ovo jedan poguban projekat”.

“Moramo da znamo da srpska država već 18- 19 godina od povlačenja sa prostora Kosova i Metohije, nije aktivno učestvovala u normalizaciji života Srba i Albanaca. Dakle, u momentu kada srpska država ne sme i ne može da izazove NATO, da preti niti svojim naoružanjem i nikakvim represivnim metodama, kao što je vojska ili ne znam šta, trebali su da daju šansu normalizaciji života Srba i Albanaca. To podrazumeva proces pomirenja, što , suštinski, podrazumeva da aktivno učestvuje u pružanju šanse takvom projektu na  Kosovu i Metohiji”, smatra Trajković.

Po njenim rečima “to podrazumeva ono što radi Srpska crkva”

 

“Naša crkva na Kosovu I Metohiji, preko svojih narodnih kuhinja,  hrani više stotina najsiromašnijih albanskih porodica. I oni dolazi, ali niko o tome ne piše. Tu se stvaraju povoljni uslovi za približavanje Srba i Albanaca. Sa druge strane više stotina Albanaca sa prostora Kosova i Metohije i u Nišu i u Beogradu idu i zadovoljavaju svoje zdravstvene potrebe što opet govori o uticaju Srbije na Albance i na prostor Kosova i Metohije””, smatra Trajković.

Ona je dodala da bi “ bez snažne neprijateljske retorike, bez pretnje nekim velikim naoružanjem, kako nam ministar odbrane dnevno lansira , proces normalizacije i poverenja između Srba i Albanaca na Kosovu bi išao mnogo brže”.

“ Govore da je sever Kosova spreman za ne znam kakve projekte a znamo da su projekti koji su dogovoreni u Briselu implementirani preko mafijaških struktura”, navodi Trajković.

“ Nakon ubistva Olivera Ivanovića mi, na žalost, na severu Kosova  nemamo političku strukturu koja može bilo šta od dogovora da tamo inplementira, jer imamo potpuni politički vakuum. Imate „Srpsku listu“ koja ustaje i odaje počast OVK borcu koju je osudjen za ratni zločin, kada je umro , a kada je ubijen Oliver Ivanović oni beže, ne izjavljuju saučešće, ne učestvuju u žalosti zbog dogadjaja koji su svi Srbi sa Kosova vrlo teško podneli. Time su i definitivno sebe izbacili kao faktor koji može da predstavlja Srbe”, rekla je Trajković koji smatra da je to “u ovim okolnostima, zaista alarmantno”.

“Ja mislim da sever Kosova hitno treba da organizuje političko telo od relevantnih ljudi, kao što su Dragiša Milović i Slaviša Ristić,  i da nekako uspostave strukturu koja može da komunicira sa međunarodnom zajednicom”, sugeriše Trajković.

“Što se tiče Srba ispod Ibra”, dodala je, ” mi smo još 1999. i 2000. nalazili modalitete opstanka i dogovora sa Albancima. I u vreme Miloševića, kada nas je država žestoko satanisala, ali mi smo nalazili dogovore koji nisu obavezivali državu, ali jesu nama olakšavali život sa Albancima. Iz tog iskustva,  ja ipak verujem da unutar albanskog naroda postoje ljudi koji su spremni na zajednički život”.

Trajković smatra da je “pitanje podele  veliko pitanje i za same Albance”.

“Videćemo kako će se i oni izjašnjavati unutar albanskog političkog korpusa”, dodal je ona.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare