TRAJKOVIĆ : KAKO JE SRPSKA LISTA IZABRALA TAČIJA ZA PREDSEDNIKA

GRAČANICA

 

Srpska političarka sa Kosova Rada Trajković izjavila je danas za JUGpress da bi srpskoj javnosti morao neko da objasni kako je Hašim Tači postao predsednik Kosova uz pomoć poslanika  Jedinstvene srpske liste.

 

Ona je dodala da se srpska javnost intenzivno nekoliko nedelja bavi odlikovanjem koje je predsednik Srbije Tomislav Nikolić u februaru 2016 odlikovao sudanskog predsednika Omar el-Bašira, begunca od Međunarodnog krivičnog suda i optuzenika za genocid i zlocine protiv covecnosti ali da niko ne govori o tome zašto I kako su srpski poslanici, u Skupštini Kosova pomogli da se Tači izabere za predsednika.

 

“ Oštre reakcije javnosti na ovo do sada neprimećeno priznanje su svakako opravdane, jer se ovim činom Srbija ponovo stavila na pogrešnu stranu medjunarodnog prava. Postovanje medjunarodnih normi nam mozda jeste donelo težak istorijski teret Haškog tribunala, ali je ipak ostalo nas najači saveznik u odbrani državnih interesa, narocito na Kosovu i Metohiji”, kaže Trajković.

 

Ona je dodala da  je Nikolićev  savetnik za spoljnu politiku Ivan Mrkić objasnio  “gvozdenu logiku” drzave po kojoj je el-Bašir odlikovan: on je odlikovan zbog principijenog stava Sudana da ne prizna Kosovo.

“Po toj logici, država se nije obazirala na to da li je el-Bašir licno kvalifikovan za ovu počast. “Nismo ga mi birali”, kaze Mrkić, uz objašnjenje da je el-Bašir legitimno izabran predsednik jedne našim interesima naklonjene afričke drzave”,                                                                              .

 

“A uporedo medijskim pričama o odlikovanju el-Bašira, jos jedan “legitimno” izbabran predsednik polaže zakletvu u Prištini, na nominalno srpskoj teritoriji, uz puno manje pompe i reakcija srpske javnosti. I ovaj novi predsednik funkcioniše pod “hipotekom” ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i suočava se sa, cini se, neizbeznom formalizacijom tih optužbi pred institucijama medjunarodnog prava. Lepo bi bilo kada bismo i ovde mogli citirati Mrkića i reći da Tačijev izbor nije naša stvar i da njegovo imenovanje na ovu prestižnu funkiciju nije ni naša zasluga a ni odgovornost. Nažalost, u ovom slucaju mi to ne mozemo reći”, kaže Trajković..

 

Za razliku od dalekog afričkog “prijatelja” el-Bašira, cije zrtve ne poznajemo i ne želimo prepoznati, novog predsednika Kosova Hasima Tačija mi de facto jesmo birali, dodala je ona

“Tog istog februara 2016 u kome je počastvovan sudanski predsednik, srpska država “dodelila” je i Hašimu Tačiju jedno neformalno i simbolicno “odlikovanje”, koje bi ga makar na kratke staze trebalo zaštititi od odgovornosti za zločine protiv srpske zajednice

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare