TRAJKOVIĆ : DA LI HARADINAJ UTIČE NA NASILJE NAD SRBIMA?

GRAČANICA

Srpska političarka sa Kosova I Metohije Rada Trajković izjavila je za JUGpress da podrška Ramuša Hardinaja  značajno pojačava protivljenje “Samoopredeljenja” Briselskom sporazumu I postavila pitanje koliko to utiče I na učestalo nasilje nad Srbima.

“ Mi smo navikli na tu kampanju i na njoj zasniva svoju politiku „Samoopredeljenje“. Medjutim, sada je ona pojačana  jer se tu nalazi čovek koji ima snagu  i moć kontrole ekstremnog elementa Albanaca, mislim na gospodina Ramuša Haradinaja”, rekla je Trajković.

Ona je dodala da  , s druge strane “međunarodna zajednica u kontinuitetu funkcioniše po principu prenošenja i davanja nadležnosti institucijama Kosova, iako su sami svesni da su te institucije duboko kriminalizovane i korumpirane. I radi mira od dva dana oni prave suštinski višedecenijski nemir i destabilizaciju prostora Kosova i Metohije”.

“ Umesto, radi mira od dva dana, da dozvole obračun sa kriminalnim delom institucija i liderstva u Prištini, da se dobije višegodišnja i višedecenijska stabilnost, oni, na žalost, podržavaju te kratkoročne projekte, između ostalih to je i projekat da Kosovo bude član UNESCO-a, ili potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji sa Kosovom, a svi znaju u kakvom je institucionalnom haosu se Kosovo nalazi”, upozorila je Trajković.

Na pitanje da li Ramuš Haradinaj ima uticaja na napade na Srbe  u poslednje vreme Trajović je dogovorila da “ne zna “ koliko Haradinaj ima uticaj na dešavanja na terenu, a u smislu indoktrinacije ljudi da izađu i napadaju Srbe.

“Ja bih pre želela da poverujem da direktne veze ne postoje, ali odgovornsot  Ramuša Haradinaja svakako postoji”, rekla je Traković.

Ona očekuje da će se Haradinaj obratiti Albancima “sa razjašnjenjem da je pravo na njegovu političku borbu protiv određenog projekta zaista nešto što je stvar njegove stranke i njihove politike, ali to njegovo pravo ne sme da rezultira nasiljem nad Srbima”.

U tom kontekstu mislim da je lično odgovoran i morala bih i želela bih da se pre svega Albanska opozicija u kosovskom parlametnu razjasni sa svojim ekstremnim delom i dobjasni da Srbi ne smeju da budu žrtve onoga što se dešava u parlamentu. I da takvo ponašanje I oni ne žele.

Imamo napade koji su se desili u Novom Brdu, napade na autobuse koji su došli da posete srpske bogomolje, manastire, crkve na Kosovu, imamo pojačano neprijateljstvo i dodatno zahlađenje odnosa između Srba i Albanaca što ne vodi ničem dobrom, upozorila je Traković.

Na pitanje da i to znači da kosovska opozicija,  preko napada na  Srbe,  pokušava da dođe na vlast? Trajković je rekla da je “očigledno” da “antisrpska kampanja još uvek daje značajan broj glasača. Evo, posle šestanest godina  ni institucije, a ni albansko javno mnjenje, na žalost, nije pripremeljeno za nešto što je prihvatanje Srba kao građana koji treba da žive ovde gde su se rodili i gde su oduvek živeli”.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare