Tragom srpske gitare

LESKOVAC

U Velikom holu Leskovačkog kulturnog centra prikazan je Multimedijalni muzički program „Tragom srpske gitare“. Povod je obeležavanje 185 godina od pojave gitare u Srbiji.

Publici su integralno predstavljena kapitalna srpska solistička i kamerna dela za gitaru.

Na programu su prve kompozicije Josifa Šlezingera nastale u Srbiji 1830, prvi srpski Divertimento za gitaru Georgija Milanovića 1842, prvi srpski Koncert za gitaru i orkestar Petra Stajića iz 1964, kao i premijerno izvođenje niza dela za gitaru srpskih autora poput Petra Konjovića, Stanislava Biničkog, Ludmile Frajt, Jaše Tomića, Mirjane Živković, Jovana Jovičića i drugih.

Na video bimu su u toku koncerta prikazivane fotografije, faksimili i propratni tekstovi. Promovisano je i prvo srpsko publikovanog izdanja Milanovićeve „Škole za gitaru“, štampane 175 godina nakon njenog nastanka. Na koncertu je bio dostupan i jedinstveni set sabranih solističkih albuma Uroša Dojčinovića: Jugoslovenske premijere – Istorijski snimci 1983 – 1993.

Uroš Dojčinović, gitarista, kompozitor, muzikolog, pedagog i publicist, izražava zadovoljstvo što ponovo nastupa u Leskovcu, ali i žali što je prošlo deset godina od prethodnog nastupa.

„Nadam se da neće opet proći deset godina do nekog našeg ponovnog susreta, jer, bojim se, u mojim 70-im i 80-im teško da ću moći mnogo toga da odsviram. Inače, publici predstavljamo u originalu solističku i kamernu muziku desetoro najznačajnijih srpskih kompozitora za koje mnogi i ne znaju da su stvarali muziku za gitaru. Oni su svojevremeno, govorimo o nekom rasponu od oko 200 godina, pisali za ovaj instrument. Međutim, verovatno tada ili nisu imali adekvatne izvođače za ovaj instrument ili nije bilo interesovanja, tako da su te kompozicije čekale da budu izvođene. Posebno mi je zadovoljstvo što je taj neki moj muzički rad u smislu aspekta muzikologije rezultirao upravo izborom najpoznatijhih kompozicija najznačajnijih srpskih autora.“

Izvođači na koncertu su, pored Uroša Dojčinovića na gitari, bili i Svetlana Bojčević – Cicović, sopran, Iva Milošević, flauta, Andrej Jovanić, gitara i Gudački kvartet „Intermeco“.

 

Na svojim nastupima „Tragom srpske gitare“ želja muzičara je da koncertno veče započne neko mlad i talentovan iz grada gde nastupaju. Leskoačka publika je zato imala prilike da vidi i čuje učenicu Muzičke škole „Stanislav Binički“ Kristinu Petrović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare