Tradicionalni marš do srpskog groblja u mahali Osatica

VRANJE

Tradicionalnim maršom „Stazama oslobodilaca Vranja iz 1878. godine“, u nedelju, je nastavljeno obeležavanje Dana grada. Na mestu gde je sahranjeno najviše poginulih srpskih ratnika, u mahali Osatica u selu Moštanica, podignut je spomenik koji podseća na ovaj značajan događaj iz naše istorije, kada je Vranje oslobođeno od viševekovnog turskog ropstva.

Predsednik lokalnog parlamenta Dejan Tričković podsetio je na istorijske činjenice i istakao da je ovo prilika da se oda počast precima za oslobođenje Vranja od viševekovnog turskog ropstva.

On je rekao da je presudna bitka za oslobođenje Vranja, u kojoj je učestvovalo oko 22.000 vojnika, bila 31. januara, kada je srpska vojska ušla u varoš. Bio je to dan Svetog Atanasija Velikog. Vranjanci su srdačno dočekali svoje oslobodioce, nakon 422 godine, 7 meseci i 17 dana robovanja pod turskim jarmom.

„U borbama za oslobođenje Vranja poginulo je 125 vojnika, podoficira i oficira, dok ih je  ranjeno 229. Od bolesti i ranjavanja umrlo je 114 ratnika. Poginuli srpski ratnici sahranjivani su na više mesta, a najveći broj vojnika sahranjen je u Moštanici, u mahali Osatica, ovde na Vojničkom groblju. Zato se danas sa posebnim poštovanjem sećamo velikih žrtava hrabrih srpskih ratnika koji su svoje živote dali za slobodu. Neka ovaj spomenik na Vojničkom groblju u Osatici podseća današnje i buduće generacije na naše pretke koji su poginuli u ledenom januaru 1878. za oslobođenje Vranja i okoline“, rekao je predsednik Skupštine grada.

Obaveza svih nas da negujući sećanje na slavnu istoriju, unapređujemo svoju državu u miru i slobodi, dodao je Tričković. 

Na spomen obeležje u Osatici vence i cveće položile su delegacije  grada, Vojske Srbije, SUBNOR-a, Udruženja potomaka ratnika, veterana i planinara.

Kraj  Spomenika poginulim Srpskim ratnicima sveštenstvo Eparhije Vranjske je služilo parastos.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare