Tradicija 549. herojske brigade

LESKOVAC

Dana 16.06.1999. godine navršavaju se 22 godine od kada su 549. motorizovana brigada i njeni pripadnici odlikovani Ordenom narodnog heroja od strane predsednika Savezne republike Jugoslavije, saopštili su veterani te brigade.

” Orden im je u kasarni „Jablanica“ u Leskovcu tada uručio načelnik Generalštaba VJ general Nebojša Pavković, a u ime 549. motorizovane brigade i boraca, vojnika primio tada pukovnik Božidar Delić. U to ime je, danas general u penziji, Božidar Delić obišao 3. centar za obuku VS inače naslednika 549. Herojske motorizovane brigade i njene pripadnike, među kojima ima i veterana- učesnika iz toga vremena.

Na tekovinama 549. mtbr februara 2021.godine oformljeno je udruženje Herojska 549. mtbr  „Car Dušan Silni“ koja okuplja sve njene veterane- borce, vojnike, ranjenike i porodice poginulih boraca koji su položili svoj život na oltar otadžbine u zoni odgovornosti 549. mtbr na Kosmetu. U sklopu posete organizovan je sastanak sa delegatima udruženja Sašom Stevčićem, Aleksandrom Žarkovićem iz Leskovca i Dejanom Petrovićem iz Vlasotinca, na kojem su utvrđeni zadaci i smernice za dalji rad udruženja radi okupljanja svih boraca, vojnih invalida i porodica poginulih 549. mtbr. U sastav delegata udruženja kao počasni član je izabran Novica, otac poginulog borca Bojana Stankovića iz sela Nakrivanj, koji je poginuo 31.05.1999. godine prilikom tepih bombardovanja položaja pripadnika Vojske Jugoslavije na Paštriku, u reonu zaseoka Šeh Mahala. Tom prilikom je poginulo 18 boraca i iz stroja izbaleno još 118 pripadnika te brigade. General Delić u svom obraćanju prisutnima rekao je da je razlog njegove posete bio prvenstveno da obiđe porodice poginulih, ranjene i veterane-borce, učesnike rata”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare