Carinici spremni za početak turističke sezone, na prelazu Preševo bez gužvi

PREŠEVO-GRADINA-STREZIMIROVCI-RIBARCI

Popuštanje epidemioloških mera i otvaranje granica usloviće i veći broj putnika koji će ovog leta doći u Srbiju, samo proći kroz našu zemlju ili se pak uputiti ka letovalištima u inostranstvu. U vreme godišnjih odmora carinska služba poslovično pojačava aktivnosti i preduzima sve neophodne mere, kako bi putnicima olakšala putovanje.
Na graničnom prelazu Preševo se oseća da turistička sezona polako počinje, pa iako za sada nema zadržavanja, očigledan je veći broj putnika. Tokom poslednja dva-tri dana broj putnika se povećao, ali je to daleko od gužvi koje znaju da se stvore u jeku sezone, navodi Uprava carina.


Obično se između 7 i 8 časova ujutru, pa potom i oko podneva, okupi malo veći broj automobila sa turistima koji žele da pređu granicu i tada čekanje traje oko 15-20 minuta. Carinici sa tog prelaza kažu, da se veći broj putnika može očekivati tek kada počne školski raspust u Srbiji, odnosno, krajem ovog i početkom sledećeg meseca.
S obzirom na to da prelaz Evzoni, koji je našim turistima najkraći put do Grčke, i dalje ne radi noću, dosta putnika se odlučuje da put mora krene preko Bugarske, a posebno oni koji putuju turističkim autobusima.
U tom slučaju za izlaz iz zemlje se najčešće koristi granični prelaz Gradina, ili neki od manjih alternativnih prelaza u blizini (prelazi Strezimirovci i Ribarci).
Trenutno se na prelazu Gradina rekonstruiše asfalt na ulazu u Srbiju, pa se za oba smera koristi izlazna strana prelaza na kojoj je asfalt već zamenjen. Uprkos radovima, zadržavanja nema, jer ni na Gradini uobičajne sezonske gužve još nisu počele. Putnički i autobuski saobraćaj se odvija normalno i bez ikakvih zastoja.
Slična situacija je i na prelazima koji se nalaze na putu ka Jadranskom primorju. Na prelazima Gostun i Kotroman, čija rekonstrukcija je u toku, za sada nema gužvi, izuzimajući dane vikenda, kada su čekanja od 15 minuta, pa do sat vremena.


Kako letnja sezona odmiče, na svim prelazima, gde god je to moguće, biće otvoren maksimalan broj ulaznih i izlaznih traka.
Od carinika se zahteva profesionalan i ljubazan odnos prema putnicima, ali i dosledno sprovođenje kontrole robe i sprečavanje zloupotreba.
Pored preporuke putnicima da pokušaju da izbegnu najfrekventnije prelaze birajući neki od manje opterećenih alternativa u blizini, savetujemo i da se pre polaska na putovanje dobro informišu o važećim propisima koji su detaljno prezentovani na sajtu Uprave carina Srbije, ali i na sajtovima carinskih administracija zemalja u koje putuju.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare