Tokom prošle godine na Klinici za kardiologiju ugrađeno 653 pejsmejkera, više nego pre korone

  NIŠ

 Tokom epidemije koronavirusa Klinika za Kardiologiju UKC Niš nesmetano je zbrinjavala pacijente koji su se javljali sa različitim kardiovaskularnim problemima. Kako navodi rukovodilac ove Klinike dr Tomislav Kostić i broj intervencija bio je veći prethodne godine, nego pre kovida.

„Klinika za kardiologiju je i tokom Kovida 19 nastavila svoj rad, zbrinjavanje akutnog koronarnog sindroma, akutnog infarkta miokarda, nikada nije stalo. Po intervencijama u angio sali klinika je zabeležila brojke koje su i veće od brojki u godini pre korone. Prošle godine smo ugradili 653 pejsmejkera što nas svrstava u jedan veliki regionalni centar na Balkanu. U poređenju sa ostalim centrima, a tu mislim na Klinički centar Srbije, institute Dedinje i Kamenicu, što se tiče angio procedura imali i najmanju listu čekanja. Naš posao nije stao, imali smo veliki broj pacijenata i svi hitni pacijenti kada je u pitanju kardiovaskularna patologija bili su zbrinuti“, ističe dr Tomislav Kostić.

                              U prethodnom periodu ova Klinika dobila je i dve nove angio sale, najsavremeniji ultrazvuk i drugu opremu koja je neophodna zalečenje pacijenata, a od ove godine počela je i primena elektrofiziologije.

                           „Na Klinici se konstantno radi na kontinuiranoj edukaciji i primeni najsavremenijih metoda lečenja kardiovaskularnih bolesti i taj trend obolovenja i umiranja od ovih bolesti je u padu. Kada je u pitanju naš region i dalje smo u crvenoj zoni, zoni visokog rizika, ali se tu ne nalazimo samo mi nego ceo Balkan, ali zahvaljujući velikim ulaganjima i kontinuiranim radom uz veliku podršku rukovodstva Univerzitetskog klinićkog centra Niš i Ministarstva zdravlja, mi danas imamo kliniku koja raspolaže svim najnovijim tehničkim dijagnostičkim metodama za dijagnostiku, terapiju i lečenje kardiovaskularnih bolesti“, sitiče dr Tomislav Kostić.

                            Prema njegovimrečima  od kardiovaskularnih oboljenja u našoj zemlji najveći broj ljudi oboli ili nažalost izgubi život, pa je veoma važna prevencija, ali i metode i oprema u lečenju pacijenata.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare