Tiodorović: Epidemiološka situacija u Vranju i Leskovcu nesigurna, ali „na putu kontrole“

VRANJE

Član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je da je epidemiološka situacija  u Vranju i Leskovcu nesigurna, ali da je „na putu kontrole“.

 “U ovom trenutku nemamo teško obolele. Inficirane osobe su sa srednjom kliničkom slikom i ukoliko bude neophodno one će biti upućene u Klinički centar u Nišu“, rekao je Tiodorović.

Po njegovim rečima najvažnije je , u ovom trenutku, obratiti pažnju na velike radne organizacije, uz povećanu kontrolu.  

„Moramo apelovati na građane da koriste zaštitne maske i ako u narednih desetak dana nemamo nove inficirane slučajeve, onda ćemo reći da smo epidemiju uspešno završili“, rekao je Tiodorović.

Po njegovim rečima „ovi krajevi su poznati po tome što u velikim sistemima radi veliki broj ljudi iz okolnih sela i to je važan podatak jer može dovesti do zaražavanja seoskih porodica sa više generacija, a onda može doći i do ugrožavanja starijeg stanovništva. Apelujemo još jednom na primenu svih propisa, jer iako je ukinuto vanredno stanje nisu ukinute mere”, istakao je Tiodorović.

On je rekao da je na koronu sumnjivo i troje dece iz Vranja i da se ona nalaze na pedijatriji u Nišu.

U Vranju je danas popodne održana sednica Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19, kojom je predsedavao ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Sastanku su prisustvovali  dr Darija Kisić Tepavčević, pomoćnica direktora Insituta za javno zdravlje ,,Dr Milan Jovanović Batut”, epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović i  gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković.

 ,,Na sednici Kriznog štaba donete su određene smernice  od strane ministra u cilju sprečavanja daljeg širenja zaraze u našem gradu, jedna od njih je pojačani nadzor u kolektivima i svim zatvorenim prostorima, koji ćemo sprovoditi preko lokalnog Kriznog štaba“, rekao je gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković.

„ Svi radnici  izolovanog žarišta u fabrici nameštaja su uzorkovani  i pod opservacijom. Nadam se da ćemo u narednom periodu širenje virusa staviti pod kontrolu”,  dodao je on .

Pomoćnica direktora Insituta za javno zdravlja ,, Batut”  dr Darija Kisić Tepavčević rekla je da je na području cele zemlje imamo stabilnu epidemiološku situaciju sa tendencijom pada učestalosti obolevanja.

,,U Vranju i Leskovcu imamo nešto veći broj laboratorijski potvrđenih slučajeva, isključivo vezanih za širenje infekcije u okviru određenih radnih kolektiva i porodičnih kontakata. Najveći broj  potvrđenih slučajeva ili nema nikakve simptome ili se radi o blagoj kliničkoj slici“, rekla je ona.

„ Ono što treba da se istakne je da se odmah adekvatno reagovalo i da je obustavljen rad u pomenutim fabrikama u cilju sprečavanja širenja bolesti. Nadamo se da će u vašem gradu u narednom periodu  doći do postepenog pada broja obolelih i da idemo ka gašenju epidemije u našoj zemlji”, dodala je.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare