Testovi na trombofiliju radiće se svakog utorka

  NIŠ

Klinika za kardiohirurgiju UKC Niš je od pre nedelju dana počela rutinski da radi kompletne analize na postojanje trombofilija, sklonost organizma ka stvaranju tromboze, rekao je direktor ove niške klinike profesor dr Dragan Milić.

 „Postoje mnogi različiti faktori koji dovode do tromboze a mi na nasim aparatima radimo kompletnu analizu koagulacionog sistema. Ove analize su posebno značajne kod žena i trudnica jer su upravo poremećaji koagulacije najčešći razlog spontanih pobačaja, ali i kod ostalih osoba koje imaju česte tromboze nprimer venskog sistema koje mogu zbog plućnih embolija biti i smrtonosne“, kazao je dr Dragan Milić.

                          Protekle nedelje testirano je ukupno 17 osoba i kod njih 4 je utvrdjeno postojanje trombofilije odnosno sklonost ka trombozama.

                         „Testovi na trombofilije radiće se redovno svakog utorka u nasoj laboratoriji i bice dostupni svim osiguranicima RFZO na uput“, dodao je Milić.

                           Direktor Klinike za kardiohirurgiju čestitao je dr Milanu Lazareviću i njegovom timu lekara i tehničara na uspešnoj implementaciji još jedne vrlo značajne metode u redovnu kliničku praksu.

                          „Zahvalan sam Američkim prijateljima, Ambasadai SAD u Beogradu i Komandi Americčke vojske u Evropi na donaciji moćnih mašina koje nam omogućuju uvodjenje ovih najsavremenijih metoda u redovan klinički rad. Posebno se zahvaljujem Upravi UKC Niš i Republičkom Fondu ZO koji su odobrili izvodjenje ovih procedura na teret fonda čime se bez finansijskog opterećenja pacijentima obezbedjuje najsavremenija dijagnostika“, kazao je Milić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare