Teret reformi neophodnih za pristup EU je na lokalnim samoupravama 

NIŠ

Reforma javne uprave je jedan od tri kjlična uslova za priključenje Srbije zajednici evropskih zemalja, istako je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić na Petom zasedanju Zajedničkog konsultativnog odbora regiona EU koje je održano u Nišu.

On je dodao da opštine i gradovi u tom procesu imaju velike obaveze i da se  kroz reformu javne uprave, reformišu i lokalne samouprave, kako bi njihove administracije bile što spremnije da odgovore na izazove.

„Javna uprava ne sme da bude opterećenje ni građanima ni privredi. Ona ne sme da bude kočnica na putu priključivanja Evropskoj uniji, već neko ko nameće dinamiku i ritam reformama“, rekao je Ružić.

„Ono što smo uradili kako bi poboljšali rad javnih lokalnih samouprava to je da smo pojednostavili i ujednačili postupanje u 188 najvažnijih procedura u nekim gradovima i opštinama zajedno sa Konferencijom gradova sa kojom smo u ovom projektu. Digitalizujemo upravu da bi službenici brzo razmenjivali informacije i završavali poslove, unapređujemo njihova znanja i veštine da bi što bolje prihvatili promene, ali i da hrađani, istovremeno, ne bi morali previše da se bave pribavljanjem dokumenata“, rekao je Ružić i dodao da “podršku za ove aktivnosti imamo i od EU koja nam pomaže na različite načine, a najznačajnija podrška dolazi kroz Sektorsku budžetsku podršku koja iznosi 80 miliona evra.

Ružić je naveo da se reforma odnosi na efikasnost, ekonomičnost, bolje upravljanje resursima. Dodao je i da poslednji Izveštaj o napretku Srbije u procesu EU integracija konstatovao napredak u ovim oblastima.

„Možemo da se pohvalimo da je sistem upravljanja ljudskim resursima daleko unapređen činjenicom da je donet Zakon o nacionalnoj akademiji za javnu upravu, koja praktično predstavlja centralnu instituciju za sticanje novih znanja, ovladavanja novim alatima, praktičnih znanja, koja koriste svim službenicima i ima širi obuhvat nego što je do sada imala služba za upravljanje kadrovima“, dodao je Ružić.

On je dodao da je veoma značajna i podrška koju dobijamo kroz rad tela kao što su Zajednički konsultativni odbori regiona EU, jer razmena iskustva sa lokalnim samoupravama iz evropskih zemalja veoma znači za naše opštine i gradove koji nose 75% obaveza u pristupanju EU.

Minstar Ružić je dodao da do kraja ove godine očekuje da bude usvojen i Zakon o centralnom registru stanovništva kao i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru koji će olakšati rad inspekcijama i inspektorima.

„U punom kapacitetu ćemo od iduće godine iskoristiti elektronske platforme “e-inspektor” i time olakšamo i relakiramo privredu, razdvojimo žito od kukolja, znamo šta je zdrava privreda u Srbiji, a šta nije. Da razlikujemo one koji svesno žele da prekrše zakon i time ugroze bezbednost i sigurnost poslovanja i bezbednost našuh građana“, naglasio je Ružić.

“Veoma mi je drago što sam ovde sa ministrom Ružićem , jer se proces pridruživanja EU logično, vodi na republičkom nivou, ali su glavni akteri lokalne samouprave i građani koji će primeniti i realizovati proces i imati koristi.Lokalne samouprave su te koje treba da primenjuju sve veći deo zakonosavstva Evropske unije, više od 70 posto. S druge strane , lokalne samouprave će , zahvaljujući učešću u programima EU i apsorbovanju finansijskih sredstava u okviru njih, moći da poboljšaju nivo usluga koje nude građanima” rekla je Mateja Norčič Štamcar,  zamenica šefa Delegacije EU u Republici Srbiji.

Ona je kazala da je Evropska unija posvećena tome da i dalje finansijski podržava lokalni i regionalni razvoj u Srbiji.

“Najbolji primer te podrške je EU PRO- Program podrške Evropske unije opštinskom razvoju koji je vredan 25 miliona evra. Ova sredstva će biti ulagana u infrastrukturu i pomagazi da se poboljša opšta poslovna klima u Srbiji, kako bi se pospešila lokalna privreda” , dodala je  Mateja Norčič Štamcar

Ona je kazala da ima pomaka sli da se treba posvetiti veća pažnja ključnim oblastima, a to je vladavina prava, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala i ekonomskim reformama.

“ Srbija može u potpunosti da računa na našu pomoć u svakom daljem koraku ka postizanju konkretnih  i održivih ciljeva” zaključila je Mateja Norčič Štamcar.

Domaćini  Zajedničkog  konsultativnog odbora Komiteta Regiona EU – Srbija su grad Niš i Gradska opština Niška banja, u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština Srbije danas su domaćini sastanka. Skupu koji se održava u Oficirskom domu, pored predstavnika gotovo svih gradova i opština iz naše zemlje, prisustvovao je  i veliki broj gostiju iz inostranstva, članova Komiteta iz svih zemalja u okruženju.

Zajedno sa Gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem i predsednikom Gradske opštine Niška banja Dejanom Jovanovićem, evroparlamentarci prošetali su sinoć  stazama zdravlja u parku iznad fontana u Niškoj banji . Ova  rekonstrukcija finansira  se iz prekograničnog projekta koji zajednički realizuju ova niška gradska opština i Opština Zemin iz Bugarske sa nešto manje od 450 000 Evra. Predsednik Niške banje Dejan Jovanović kazao je da se građevinski radovi privode kraju i da se vrlo brzo očekuje zvanično otvaranje rekonstruisanih šumskih staza zdravlja, ali i da bi bilo lepo da gosti iz inostranstva obiđu jedan ovakav projekat i uvere se da se novac iz EU troše namenski i za one svrhe za koje je i namenjen.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare