Teodora Cekić, leskovački kulturni ataše u EU

LESKOVAC

I Leskovac će od prvog septembra imati svog kulturnog atašea u Evropskoj uniji, jer je naša mlada sugradjanka Teodora Cekić, inače master muzičkih umetnosti, jedna od šezdesetoro mladih ljudi sa Zapadnog Balkana, koji će biti glas omladine u Evropskoj uniji , inspirišući pozitivne promene u svojim državama.

Titulu atašea Srbije u Evropskoj uniji, Teodora Cekić  stekla je proz projekat  ”Mladi evropski ambasadori”. Izabrana je izmedju 400 kandidata, od kojih je 72-oje ušlo u uži izbor, a stručni žiri odabrao 60, po deset iz šest zemalja Zapadnog Balkana.

Ova mlada Leskovčanka, koja je na Univerzitetu u Belgorodu , Rusija, završila osnovne, a potom i master studije muzičkih umetnosti, biće glas mladih sa juga  i istoka Srbije u Evropskoj uniji:

“Prilikom izbora su odlučivale mnoge stvari- uspeh u školovanju, dosadašnje angažovanje na poboljšanju položaja mladih, ideje i planovi za unapredjenje života ove kategorije . Moj zadatak kao atašea, biće da doprinesem razvoju kulture za mlade u Srbiji. Osnova će biti detaljnije upoznavanje mladih najpre sa nacionalnom kulturom,  potom i kulturom zemalja Zapadnog Balkana, a na kraju i čitave Unije. S druge strane, moje kolege i ja ćemo  se truditi da srpsku kulturnu baštinu promovišemo širom Evrope”, kaže.

Teodori, i ostalim mladim atašeima i ambasadorima, mandat počinje 1. septembra  i jedino je sigurno da će na početku proći različite obuke i edukacije, gde će učiti liderstvu, sticanju i prenošenju pozitivnog uticaja na vršnjake i okolinu.

” Mandat traje tri godine i pretpostavljam da ćemo imati mnoštvo zaduženja i obaveza, ali ćemo najpre proći različite treninge. To je jedino što sigurno znam. Tek nakon toga ćemo dobiti planove i preporuke. Svaki zadatak za mene će biti izazov, a njegovo  uspešno rešenje-lična satisfakcija. Nadam se da neću razočarati ni rukovodioce projekta, a ni svoje sugradjane.

Kao master muzičkih umetnosti, Teodora Cekić je još uvek nezaposlena. Volela bi da radi u školi ili na fakultetu, a san joj je da jednog dana bude kulturni ataše Srbije u  nekoj od zemalja Evropske unije. Sa iskustvom koje će steći na projektu ”Mladi evropski ambasadori”, verujemo da će ova mlada, ambiciozna i uspešna Leskovčanka, i njega dostići.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare