Tehnološko-organizacioni i ekološki sistemi proizvodnje i prerade povrća u funkciji ostvarivanja dodatne vrednosti proizvoda na poljoprivredom gazdinstvu kao osnov održivog ruralnog razvoja Srbije

LESKOVAC

Povrtarska proizvodnja predstavlja veoma važan sektor poljoprivrede Republike Srbije. U ukupnoj vrednosti poljoprivredne proizvodnje, u poslednjim godinama proizvodnja povrća učestvovala je sa oko 5,7%.

Učešće povrća u vrednosti ukupne poljoprivredne proizvodnje ima opadajući trend sa prognozom daljeg pada na osnovu linearnog trenda. Pad vrednosti povrtarske proizvodnje uslovljen je pre svega zaostajanjem Republike Srbije u pogledu tehnologije gajenja povrća koje zahteva visok nivo agrotehnike. S obzirom da zemljišnu strukturu karakterišu mali i usitnjeni zemljišni posedi, proizvodnja povrća koje omogućuje intenzivnu proizvodnju na malim posedima bila bi strateški put Srbije. Na malim posedima moguće je zasnovati intenzivnu konkurentnu povrtarsku proizvodnju, za razliku od nekih drugih linija proizvodnje kao žitarice, stočarska proizvodnja gde je za konkurentnu proizvodnju neophodno postojanje velikih poseda.


Na malim i usitnjenim posedima najčešće nije ekonomski opravdana primena savremene tehnike i mehanizacije. Dodatnu teškoću u unapređenju konkurentnosti povrtarskog sektora predstavlja slaba poslovna aktivnost interesnih udruženja koja bi povrtarima omogućila kupovinu u većim količinama inputa i time povoljnije uslove, olakšala grupnu sertifikaciju u sistemima standarda kvaliteta, unapredilo plasman i omogućilo preradu u zajedničkim kapacitetima udruženja.

Paradajz, paprika i kupus su povrtarske kulture koje predstavljaju 60% od ukupne povrtarske proizvodnje u Srbiji. Poseban osvrt se obraća na proizvodnju u zatvorenom prostoru, stepenu intenzivnosti i ukupnim površinama pod analiziranim biljnim kulturama.

U saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, poljoprivredno savetodavna i stručna služba Leskovac, urađen je projekat sa temom „Tehnološko-organizacioni i ekološki sistemi proizvodnje i prerade povrća u funkciji ostvarivanja dodatne vrednosti proizvoda na Poljoprivredom gazdinstvu kao osnov održivog ruralnog razvoja Srbije“.

Projekat je urađen na analiziranom uzorku poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji opštine Leskovac, kao dela Srbije u kome je najviše razvijen povrtarski sektor, kako na otvorenom polju, tako i na zaštićenom prostoru. Nizom analiza postojećeg stanja povrtarskog sektora i sektora prerade povrća, kao i nizom predavanja nosiocima poljporivrednih gazdinstav, usavršili smo sektor prerade povrća i omogućili transver znanja nosiocima poljoprivrednih gazdinstava o mogućnosti i uslovima ostvarivanja proizvodnje gotovog proizvoda na sopstvenom gazdinstvu i na taj način imali dodatni benifit od sopstvene proizvodnje povrća. Kroz projektne aktivnosti je takođe sprovedeno i usavršavanje postojećih proizvodnja u pogledu tehnologije, ekonomskom i higijenskom aspektu. Takođe, ovim projektom smo omogućili poljoprivrednicima neophodno znanje prilikom organizovanja sopstvene proizvodnje, kao i mogućnosti dobijanja subencija koje dodeljuju resorna Ministarstva za pokretanje sopstvene proizvodnje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare