Tegošnica: Djaka sve manje

VLASOTINCE
Nekada velika i moćna osnovna škola ,,Vuk Karadžić” u Tegošnici, kada je brojala oko 400 učenika i kada se nastava odvijala u dve smene, danas se toliko smanjio broj đaka, da se s pravom dugogodišnji direkor Ratko Ilić brine za budućnost ove škole.
Od prvog do osmog razreda u klupama ove škole sedi 24 učenika, a još osmoro ide u isturenim odeljenjima u Jakovljevu, Jezdinu i Gornjem Orahu.

Zahvaljujući razumevanju i podršci lokalne samouprave mnogo toga smo u poslednje vreme uradili u školi. Promenjen je krov na dve zgrade, zamenili smo ulazna vrata, a bilo je i određenih radova na fasadi zgrade. No, mene mnogo brine nešto drugo, što je i problem cele Srbije. A to je što je dece sve manje. Pamtim kada kada je školu pohađalo oko 400 učenika, a, današnju brojku i da ne pominjem. Ona je bolna istina našeg vremena – veli Ratko Ilić, dugogodišnji direktor ove škole, a sada pomoćnik direktora, koji će se od naredne godine odmetnuti u penzionersko društvo.
Razlog posete ovoj školi sa predsednikom opštine Vlasotince Zoranom Todorovićem, koji je i sam nekada bio učenik ove škole je dobijanje opreme za novi informatički kabinet.

Naša škola je putem društvene mreže Fejsbuk postala jedna od pobednica na konkursu ,,Stvaramo znanje” u konkurenciji 20 škola. Sada smo, od dobijenih sredstava od strane Telekoma Srbije nabavili lap topove, televizore, štampače-skenere, a uradili smo i video nadzor, tako da smo u potpunosti osavremenili nastavno obrazovni proces i radni prostor. Sami učenici su sve ove novine prihvatili veoma dobro i pokazuju puno interesovanja za sve novine koje smo uveli u našoj školi – kaže direktor Radovan Petrović.


Sa posebnim zanimanjem i interesovanjem predsednik vlasotinačke opštine Zoran Todorović, kao nekadašnji đak ove škole, posetio je školske učionice na kojima se odvijala nastava. Novinari koji takođe bili u poseti školi, imali su prilike da se suoče sa činjenicom da je pored nastavnika u učionici bilo tek nekoliko đaka koji su se mogli izbrojati na prstima jedne ruke. Kada smo neke pitali za koga navijaju, dileme nije bilo. Svi su odgovorili, za Crvenu zvezdu.

Đaka je u seoskim sredinama sve manje i ovakvi prostori mogu u narednom periodu da budu mesta za sticanja znanja u prirodu. Imamo nameru da u vremenu koje je pred nama renoviramo sve škole, a da u isto vreme da posebnu pažnju posvetimo na energetsku efikasnost škola – reka o je prvi čovek vlasotinačke opštine, predsednik Zoran Todorović.
Zaista je šteta što je osnovna škola ,,Vuk Karadžić” u problemima sa učenicima. Ali, to je širi društveni problem na kome mora mnogo više pažnje da posveti sama društvena zajednica.

Porazna je činjenica da je dece sve manje, još porazniji podatak da svake godine iz zemlje odlazi jedna četvrtina akademski obrazovanih mladih ljudi. Kako nam rekoše domaćini iz škole pre četiri decenije bilo je oko 400 učenika, a danas samo 32 đaka.

Ako smo u jednom odeljenju zatekli samo četiri učenika, pitanje je koliko će se od ukupno 32 učenika iz ove osnovne škole ostati u prelepoj, ali dobrim delom usamljenoj i napuštenoj Tegošnici koja se nastanila pored bistre reke Vasine i svojom lepotom proto dominira na putu ka Crnoj Travi.

Nismo hteli da učenike pitamo da li planiraju da ostanu u Tegošnici, jer su još uvek deca, a duboko verujemo da bi nas odgovor rastužio.

Ovaj sadrzaj je deo projekta koji je sufinansirala opstina Vlasotince. Stavovi izneti u podrzanom medijskom projektu nuzno ne izrazavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare