“Teatar na raskršću” početkom septembra u Nišu otvara predstava “Oslobođenje Skoplja”

NIŠ

Festival drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora takmičarskog karaktera “Teatar na raskršću“ održaće se u periodu od 5. do 12. septembra, a u takmičarskom delu programa nastupa šest predstava iz zemlje i regiona.

 Festival otvara predstava Dušana Jovanovića “Oslobođenje Skoplja”, rađena u režiji Gorčina Stojanovića, kao koprodukcija Narodnog pozorišta Niš i Narodnog pozorišta Leskovac. Predstava teatra domaćina je van konkurencije.

 Na festivalu će biti prikazane  šest predstva po izboru selektora festivala dr Vlatka Ilića.

                                            Prvo  dana će biti izveden komad “Hrvatski put ka sreći” autorski projekat reditelja Bobe Jelčića, Satiričko kazalište Kerempuh, Zagreb, Hrvatska. Već sledećeg dana na sceni će biti izvedena predstava  “Gospođica Julija”.  Trećeg dana festivala na programu je Elfride Jelinek, Rechnitz– Anđeo uništenja”, u režiji Sabina Mitrekera, Sarajevskog ratnog teatra SARTR i Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, Sarajevo, BiH.

                                   Četvrtog dana programa je predstava iz Ruminije – Johanes fon Tepl, “Orač i smrt”, režija Silviu Purkarete, Narodno pozorište u Jašiju, (“Vasile Alecsandri” National Theatre in Iasi), dok će dan kasnije biti izveden komad “My name iz Goran Stefanovski” u režiji Branislava Mićunovića , Nu Dramskog tetara iz Skoplja. “Vitezovi lake male”, autorski projekat Andraša Urbana, pozorišta “Deže Kostolanji“ (“Kosztolányi Dezső”), iz Subotice nastupa poslednjeg dana takmičarkog programa.

                          Na zatvaranju Festivala, publika će imati priliku da pogleda predstavu Martena Van Hinta “Kraljica diska”, u režiji Maržori Boston i Martena Van Hinta, u produkciji Rightsboutnow Inc i Hartefakta, koja će biti odigrana u čast nagrađenih.

                          Na festivalu će biti dodeljene nagrade za najbolju predstavu, režiju, četiri glumačke nagrade, za kostimografsko i scenografsko ostvarenje, za originalnu scensku muziku, za scenski pokret, kao i specijalna nagrada Festivala. Osim ovih, dodeljuju se i nagrada okruglog stola kritike i nagrada žirija novinara.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare