Të rinjt shqipëtar dhe serbë po largohen nga Medvegja

POSTOI: JUGPRESS 28 dhjetor 2023
Të rinjt nga Medvegja po largohen dhe shumë shpejt ky vend do të bëhet një vend ku do jetojnë vetëm të
moshuarit, na thonë disa të rinj nga komuniteti shqipëtar me të cilët kemi biseduar.
Kërkuan që të mosi publikohen emrat por ishin të gatshëm të ndanin me ne arsyet e largimit.
“Unë së shpejti do të lë Medvegjën dhe nuk do të kthehem më këtu. Do të shkoj në Europë, për një jetë
më të mirë”, na thotë një e re shqipëtare nga Medvegja.
Thotë se shumë të rinj janë larguar prej këtu, shqipëtar, serb, rom. ” Medvegja tashmë ka mbetur bosh”,
thotë ajo.
E pyetur se përse po largohet, thotë se do të largohet sepse të rinjt në Medvegjë nuk kanë perspektivë. ” Të
rinjt nuk kanë punë, është çdo ditë e më e vështirë”.
” Në Medvegjë nuk ka punë. Edhe nëse ka diçka, për shqipëtarët është edhe më e vështirë sepse nuk na
njihen diplomat. Gjithkush dëshiron të mbarojë shkollën në gjuhën e tyre amtare, por kjo do të thotë se
nuk mund të punësohemi këtu”, na thotë ajo e dorëzuar.
” Ne të gjithë i mbarojmë fakultetet dhe masteret atje, në Kosovë, dhe duam të punojmë këtu por nuk na
njihen diplomat dhe jemi të detyruar të ikim nga Medvegja, sepse nuk kanë rrugëdalje tjetër”, thotë ajo.
” Sa i përket politikanëve, ata mendojnë vetëm për familjet e tyre, si ti punësojnë ata dhe t'i sigurojnë një
jetë më të mirë, nuk kanë bërë asgjë për të rinjtë që të qëndrojnë këtu”, shprehet ajo.
E pyetur se a mund të gjejnë punë më lehtë të rinjt sërb në Medvegjë, thotë se është e njejta situatë dhe me
ta. Sërbët dhe shqipëtarët po largohen nga Medvegja, sidomos të rinjt. Në mbrëmje, nëse del në qytet nuk
mund të shohësh shumë të rinj, as shqipëtar, as serb e as rom”, thotë ajo.

Iz Medveđe odlaze mladi, i Albanci i Srbi

POSTAVIO: JUGPRESS 28 DECEMBRA, 2023

MEDVEĐA

Iz Medveđe mladi dolaze i uskoro će ovo biti mesto u kome će živeti samo stari, prenosi nam nekoliko mladih iz albanske zajednice sa kojima smo razgovarali.

Mole nas da im ne pišemo imena ali su sporemi da podele sa nama razloge odlaska.

“Ja uskoro napuštam Medveđu i neću više da se vraćam ovde. Idem u Evropu, za boljim životom”, ispričala nam je mlada Albanka iz Medveđe.

Kaže da je već dosta mladih otišlo odavde, Albanaca, Srba, Roma. “Meveđa već ostaje prazna”, kaže.
Na pitanje zašto odlazi, kaže da ide jer mladi u Medveđi nemaju perspektivu. “Mladi nemaju posao, svaki dan je sve teže i teže”.

“U Medveđi nema posla za mlade. I ako ima nešto, za Albance je još teže jer nam se ne priznaju diplome . Svako voli na svom maternjem jeziku da završi školu ali to znači da mi ne možemo da se zaposlimo ovde”, priča nam rezignirano.

“Mi svi završavamo fakultete i mastere tamo, na Kosovu, a želimo da radimo ovde ali ne priznaju nam diplome pa smo prinuđeni da napustimo Medveđu jer nemamo drugi izlaz”, kaže ona.

“A što se tiče politićara, oni misle na svoje porodice kako da ih zaposle i kako da njima obezbede bolji život , ništa nisu uradili za mlade da bi ostali ovde”, kaže ona.

Na pitanje da li mladi Srbi mogu lakše da nađu posao u Medveđi, kaže da je ista situacija i sa njima.
Srbi i Albanci odlaze iz Medveđe. Naročito mladi. Kad izađeš uveče u grad ne vidiš puno mladih, ni Srba ni Albanaca ni Roma”, kaže ona.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare