Te dja ili te aćova?

LESKOVAC

Baro numero terne Roma ano paluno vreme djala tari Leskovca a i taro jug Srbije, vaćeri i Laura Saitović, koordinatorka ko projektija taro NVO ROSA.

JUGpress: Da li o terne Roma taro jug Srbije achovena ko ple thana kote i bijande, ili djana i savo i razlog so on djana akatar?  

LS: Ko palune berša isi buder Roma kola djele ano avera države, a najbuder ki Nemačka, jer isilen maškarutne sikavne, a nesaven i fakultetija ni naštine te araken akate buti. Sar djanav chavoren kola završindje Medisinsko sikavni, najbuder on, dindje ple diplome i inolen hakaj te djan. Kad bi achovena akate baro puchiba bi ovela da li bi denlen buti, a bari i razlika i ani plata akate hem adari. Ko avdisutno vreme sare mangena po šukar plate, po šukar uslovija, adjahar da i baro numero chavore djele.

JUGpress: Da li bi neko olendar mangela te irinipe ako bi ovena po šukar uslovija?

LS: Adava i but baro puchibe. Na djanav i na verujinav da bi irinenape, Svakako, nostalgija za olengoro bijando than i država isi, ali o šukar djivdipe hem o standard bi icherlen adari.

JUGpress: Da li o problemija kola isi e terne Romen razlikujinenape taro adava kote djivdinena, sar bi penelape ani Leskovac, Vranje, Bujanovac…

LS: Zavisini taro slučaj dji o slučaja. Generalno dama godi i za ki bari populacija retko kuri isi, a možda i chib barijera, ali dama godi da i slična problemija. 

JUGpress: Da li i o chija djana taro romano katanipa?

LS:Dama godi da on po buder djana. Pratinava ko amalikane mreže, dikava da djele i korkore, bizo jeri. Završindje medisinsko sikavni i cherena buti adari… Djele ko destinacije ko kola ne bi nikad djana kad bi achovena akate ki phuv. Ne bi šajine pese adava te priuštinen. Čak adari djele i ko po bare sikavne i lelje po baro medicinsko zvanje. 

Otići ili ostati

LESKOVAC

Veliki broj mladih Roma u poslednje vreme odlazi iz Leskovca i s ajuga Srbije, kaže Larura Saitović, koordinatorka na projektima NVO Rosa.

JUGpress: Da li mladi Romi sa juga Srbije ostaju u svojim mestima u kojima su rođeni, ili odlaze i koji je razlog za odlazak?

LS: U posledjnih nekoliko godina ima dosta Roma koji su otišli u drugge države, najviše u Nemaćku, jer su završili srednje škole, neki i fakultete i nisu mogli da nađu posao. Poznavajući decu koja su završila Medicinsku školu, najviše oni, predali su svoje diplome i ostvarili pravo da odu. Kada bi ostali ovde znak pitanja je da li bi dobili posao, a velika je razlika u plati tamo i ovde. U današnje vreme svi žude za boljim platama, za boljim uslovima, tako da je veliki broj dece koja su otišla.

JUGpress: Da li bi neko od njih poželeo da se vrati ako bi bili bolji uslovi?

LS: To je veliki znak pitanja. Ne znam i ne verujem da bi se vratili. Svakako, nostalgija za rodnim krajem i državom itekako postoji, ali bolji život i standrad bi ih zadržali tamo.

JUGpress: Da li se problemi koje imaju mladi Romi razlikuju u zavisnosti od toga gde žive, recimo u Leskovcu, Vranju, Bujanovcu…

LS: Zavisi od slučaja do slučaja. Generalno mislim da posla za većinsku populciju retko gde ima, a možda je i jezik bariujera, ali mislim da su slični problemi.

JUGpress: Da li i devojke odlaze iz romske zajednice?

LS: Mislim da one više odlaze. Pratim ih na društvenim mrežama, vidim gde su otišle i to same, bez roditelja. Završile su medicinsku školu i rade tamo… Otputovale su na destinacije na koje ne bi otišle da su ostale u zemlji. Ne bi mogle sebi da to priušte. Čak su se tamo i doškolovavale i dobijale više medicinsko zvanje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare