Ahmet Beqiri: Ka mbaruar Akademinë e Kriminalistikës në Beograd, por ka dy vjet që nuk ka punë nëpolicinë e Preshevës

POSTOI: JUGPRESS 31 dhjetor 2023
PRESHEVË
Dëshira ime është të qëndroj, prandaj kam studiuar në Beograd, me qëllim që të afroj dy kombet. Besoj se
ia kam dalë, dëshmitarë janë qytetarët e Preshevës. Kështu thotë Ahmet Beqiri, i riu shqiptar nga
Presheva, i cili ka mbaruar studimet master dhe specializimin në Akademinë e Kriminalistikës në
Beograd.
Kjo nuk më ka ndihmuar që të gjejë punë stacionin policor në Preshevë.
“Jam shumë i zhgënjyer, kam investuar shumë në arsim, nuk e kam imagjinuar kurrë që unë që kam
master dhe së shpejti diplomën në specializim do të mbetem në rrugë. Shpresoj që drejtësia të ekzistojë
ende dhe po e pres, por me kalimin e kohës po e humb shpresën, për fat të keq”, thotë Beqiri për
Agjencinë Rajonale Informative JUGpress.
Jam duke pritur të gjej punë tash dy vite.
“Sistematizimi i fundit në MPB më goditi shumë emocionalisht. Një person me arsimimin tim duhet të
paktën të ketë një shans për t'i dëshmuar njohuritë e tij. Për fat të keq realiteti është ndryshe”, shprehet i
indinjuar Beqiri.
Në pyetjen se me çfarë jeton, ai thotë: “Për fat të keq, duke pasur parasysh që kam pritur të punësohem në
MPB, nuk kam të ardhura, familja ime më mban, një situatë e tillë është shumë e vështirë për mua, sepse
dikur u kam premtuar se largimi im në Beograd do t'i zgjidhte të gjitha problemet e mundshme që ata
kanë”, shpjegon ai.
Për rastin e tij ai i ka shkruar edhe ministrit të Punëve të Brendshme, Bratislav Gashiq, por, siç thotë ai,
asgjë nuk ka ndryshuar.
I pyetur se çfarë mendon, nëse serbët në Preshevë mund të gjejnë punë më shpejt se shqiptarët, ai thotë:
“Fatkeqësisht, më duhet të them se e kam vërejtur këtë trend. Por, do t'ju jap një shembull konkret,
zgjidhen të punojnë në Preshevë njerëzit të cilët jetojnë 100 km larg vendit të punës, ndërsa, në Preshevë
ka kuadro që mund t'i plotësojë ato pozita. Pra, përgjigja është e qartë = diskriminim”.
E në pyetjen se çfarë duhet bërë që të rinjtë të qëndrojnë në Preshevë, Beqiti thotë se mbi të gjitha duhet t'i
kushtohet vëmendje Preshevës.
“Mendoj se edhe ne jemi pjesë e kësaj shoqërie. Asnjë nga politikanët nuk vjen tek ne, nuk janë të
interesuar. Më duket se jemi një lloj gabimi statistikor. Dyshoj se rasti im është vetëm një gabim
statistikor në sytë e Beogradit, i cili më lëndon emocionalisht, sepse jam përpjekur shumë”, thotë Beqiri.

Ahmet Bećiri: Završio Akademiju kriminalistike u Beogradu ali za njega nema posla u policiji u Preševu već dve godine

POSTAVIO: JUGPRESS 31 DECEMBRA, 2023

PREŠEVO

Moja želja je da ostanem, zbog toga sam se i školovao u Beogradu, i to sa ciljem da približim dve nacije. Verujem da sam u tome uspevao, građani Preševa su svedoci. Ovako govori Ahmet Bećiri, mladi Alabanac iz Preševa koji je u Beogradu završio Akademiju kriminalistike, master i specijalističke studije u Beogradu

To mi nije pomoglo da dobije poslao u Policijskoj stanici u Preševu.

” Jako sam razočaran, mnogo sam uložio u obrazovanje, nisam ni zamišljao da ću ja koji imam master studije i uskoro specijalističku diplomu biti na ulici. Nadam se da pravda ipak postoji, i čekam je, ali kako vreme odmiče gubim nadu, nažalost” kaže Bećiri za Regionalnu informativnu agenciju JUGpress.

Posao čeka blizu dve godine.

“Poslednja sistematizacija u MUP-u me je jako emotivno pogodila. Osoba sa mojim obrazovanjem bi trebala da dobije priliku bar, i da dokaže svoje znanje. Nažalost realnost je drugačija”, ogorčen je Bećiri.

Na pitanje od čega živi , kaže ” Nažalost, s obzirom da sam očekivao da ću dobiti posao u MUP-u nemam prihoda, porodica me izdržava, takva situacija mi mnogo teško pada, jer sam im svojevremeno obećao da će moj odlazak u Beograd da reši sve potencijalne probleme koje imaju”, objašnjava.

Pisao je on i ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću o svom slučaju ali, kaže, ništa se nije promenilo.

Na pitanje šta misli, da li Srbi u Preševu mogu pre da nađu posao nego Albanci kaže “Nažalost, moram reći da sam taj trend primetio. Ali, daću vam konkretan primer, biraju se ljudi da rade u Preševu, a žive 100 km od radnog mesta. Pritom, u Preševu postoje kadrovi koji mogu da popune te pozicije. Dakle, odgovor je jasan = diskriminacija”.

A na pitanje šta treba učiniti da mladi ostaju u Preševu, Bećiti kaže da treba, pre svega, obratiti pažnju na Preševo.

“Valjda smo i mi deo ovog društva. Niko od političara ne dolazi kod nas, ne zanima se. Deluje mi da smo neka statistička greška. Sumnjam da je i moj slučaj samo statistička greška u očima Beograda, što me emotivno boli, jer sam mnogo uložio”, kaže Bećiri. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare