TASOVAC : ODGOVORNOST ZA JAVNU REČ

 

BEOGRAD
(FoNet)
Moramo biti svesni snage izgovorenih ili zapisanih reči i moramo biti odgovorni za svoje reči, izjavio je danas ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac i naglasio da granica slobode izražavanja seže do linije ugrožavanja drugog, što je crta razdvajanja koja se ne sme preći ni u realnom, ni u virtuelnom svetu.On je, na otvaranju konferencije o slobodi na internetu, upozorio da se fantastični potencijali interneta i novih tehnologija u realnosti se sve “češće pretvaraju u poligone za govor mržnje, diskriminaciju društveno osetljivih grupa ili širenje dezinformacija.Tehnološke promene su toliko brze da ih teško prati i naše saznanje, a kamoli zakonska regulativa, ukazao je Tasovac, napominjući da ga u istoj meri zabrinjava što se menja i društveni prag tolerancije na govor mržnje, kao i na širenje dezinformacija pod okriljem slobode govora.

U celom svetu i na svim meridijanima, dodao je Tasovac, koji smatra da je pitanje granica slobode izražavanja na internetu zapravo filozofsko pitanje u krajnje nefilozofskom vremenu i okruženju.

I koliko god tehnologija napredovala, ljudske emocije je nemoguće skrajnuti. Vanvremenski stih Branka Miljkovića – “Ubi me prejaka reč” – i danas lebdi nad svima nama, rekao je Tasovac.

“Reč je reč. I kada je izgovorite. I kada je napišete. Običnom olovkom ili na vašem računaru, telefonu ili tabletu. Zato moramo biti svesni snage izgovorenih ili zapisanih reči. I moramo biti odgovorni za svoje reči”, poručio je Tasovac.

Reči u velikoj meri oblikuju našu stvarnost: i naše stavove, i naše vrednosti, i naše međusobne odnose, ocenio je Tasovac i naglasio da je sloboda izražavanja jedan od postulata, ali i glavnih izazova svake demokratije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare