Talentovani učenici i duga tradicija posebnost su Umetničke škole u Nišu

NIŠ

Umetnička Škola iz Niša je svačanom akademijom u Oficirskom domu kao i izložbama radova profesora i učenika,  obeležila je 74 godine postojanja i rada. Izložba umetničkih radova učenika obuhvatila je, zapravo, njihove maturske radove a upitanju je tradicionalno predstavljanje maturanata na ovakav način kojim se istovremeno obeležava i Dan škole. Radovi maturanata koji se mogu videti na izložbi predstavljaju krunu njihovog četvorogodišnjeg školovanja u jednoj od najstarijih umetničkih škola u Srbiji koja godinama upisuje učenike ne samo iz Niša već i gradova iz cele južne i jugoistočne Srbije pa i šire.

                               Na svečanoj akademiji povodom Dana škole uručene su nagrade učenicima ali i profesorima, njihovim mentorima koji su tokom rada sa đacima uspeli na površinu da „izvuku ono najbolje od njih“ kako bi njihov talenat postao vidljiv i bio nagrađen, a nagrade su stizale kako sa domaćih tako i međunarodnih konkursa.

                               A  vreme kada se obeležavaju godišnjice istovremeno je vreme i kada se prave planovi za budućnost kako bi se još kvalitetnije krenulo dalje i nastavila tradicija vredna svake pažnje.

                              „Osnovni plan je da škola zadrži nivo koji je imala i do sada. Učenici niške Umetničke škole su svuda prepoznatljivi, kako u našoj zemlji tako i u inostranstvu.Bilo su to kako u prvim godinama rada škole u bivšoj Jugoslaviji, a to su i sada i mi se time ponosimo. Ima ih svuda u Srbiji, a nađalost ili na sreću i u svetu. Neki od njih se vraćaju školi i postaju predavači ali oni i najbolje poznaju i znaju šta znači duh niške Umetničke škole“, kaže Ana Nikolić, direktorka Umetničke škole u Nišu.

                            Svečanosti su prisustvovali i mnogobrojni bivši učenici Umetničke škole koji su svoj talenat nastavili da razvijaju nakon diplomiranja na nekoj od akademija u Srbiji. Mnogi od njih su nakon mature dobili indekse Fakulteta umetnosti u Nišu gde nastavljaju da se usavršavaju ali i da donose nagarde sa konkursa.

                             „Prelep je osećaj biti ponovo sa kolektivom Umetničke škole čiji smo učenici nekada  bili. To je neponovljiv doživljaj, a posebno je neobično da gledamo svoje radove iz vremena kada smo i sami bili maturanti ove škole“, kaže Milica Babić,bivša učenica Umetničke škole.

                            Mladi umetnici koji su ove godine maturirali sa sobom iz školskih klupa ili stolica ispred štafelaja nose samo lepe uspomene koje će zadržati u svom sećanju. Mnogi od njih su već upisali umetničke akademije, a neki su se opredelili i za fakultete koji imaju dodirnih tačaka sa školom koju su završili.

                             „Četiri godine provedene u Umetničkoj školi pamtiću samo po lepim uspomenama. Milsim da ću posle srednje škole upisati Arhitektonski fakultet i pokušam da nastavim sa tim“, kaže Milan Popović, amturant Umetničke škole u Nišu.

                             Izložba radova učenika Umetničke škole u Oficirskom domu,biće otvorena do 13.oktobra.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare