Talenti iz Srbije se predstavili na festivalu u Nišu

NIŠ

Osmi republički festival Riznica talenata, održan je u sali Učiteljskog doma u Nišu. U organizaciji Učiteljskog društva grada Niša, ovaj festival svake godine okuplja najbolje osnovne škole iz Srbije, a ove godine na festivalu su učestvovala i deca iz Severne Makedonije, Bugarske i Republike Srpske tako da festival polako dobija međunarodni karakter.  Đaci se takmiče u pet kategorija, likovnoj, literarnoj, dramskoj, muzičkoj i plesnoj, odmeravajući svoje talente.

                                      „Ove godine se na konkurs koji raspisujemo javilo 50 škola iz cele Srbije sa oko 3.000 radova u svim kategorijama. Propozicije samog festivala nalažu i sistem eliminacije, pa se u velikom finalu,  našlo šest najboljih škola u državi, medju njima  su OŠ „Vuk Karadžić“ iz Knjaževca, „Nikodije Stojanović Tatko“ iz Prokuplja, „Milić Rakić Mirko“ iz Prokuplja, OŠ „Sveti Sava“ iz Niša, „Ratko Vukićević“ iz Niša i Oš „Sremski front“ iz Šida. Sve ove škole su naši dugogodišnji učesnici“, kaže Ana Mladenović, idejni tvorac Festivala „Riznica talenata“ i učiteljica u OŠ „Ratko Vukićević“ u Nišu.

                                   Ovaj festival je po svojim karakteristikama jedinstven u Srbiji. Po rečima organizatora, cilj ovog festivala je da okupi najbolje osnovne škole kao i da stimuliše đake, da zahvaljujući uspesima, koje postižu, nastave da budu aktivni u oblasti nauke i umetnosti.

                                   „Škole koje se nađu u finalu imaju 20 minuta da se predstave sa onim što rade kako u školi tako i u okviru vannastavnih aktivnosti. Festival ima za cilj promociju dečijeg stvaralaštva. Jedinstven je način da deci pružimo prostor na kome će predstaviti sve svoje, veštine, umeća, talente, sve svoje potrebe koje će im možda biti smernice i ohrabrenje  da sigurnije idu ka svojim ciljevima. Ima dosta talentovane dece, a  njihova posebnost je multitalenost. Sve smo  češće svedoci da deca pseduju više talenata  i upravo im ovakvi  festiveli mogućnost da procene gde se to najbolje pronalaze i u čemu najviše uživaju“, ističe Ana Mladenović.

                                  Sa Anom Mladenović se slaže i Staniša Kostadinović, predsednik Učiteljskog društva Niš.                                  

„Dominantan zadatak u Društvu učitelja je rad sa decom i da nam ona budu na prvom mestu. Ovaj  festival je, zapravo, primer naše posvećenosti u radu sa osnovcima. Učitelji prepoznaju društveni trenutak i deci  na ovaj način nudimo alternativu  za društvene mreže. Osim toga naš zadatak je i da prepoznamo sve ono što je vredno i kvalitetno u njima, a to je neosporni talenat koji imamo. Naš  cilj je, ne samo da prepoznamo talente već i da taj talenat izbrusimo, podignemo ga na kvalitetan nivo i ohrabrimo ih da nastave da razvijau svoj talenat“, zaključio je Staniša Kostadinović. (kraj) VP/MN

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare