Krov Gradske kuće biće rekonstruisan

NIŠ

       Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj Niša  raspisala je javni poziv za sanaciju krova Gradske kuće. Nabavkom su obuhvaćeni pripremni radovi, tesarski radovi, krovopokrivački radovi, limarski radovi i radovi na staklenom krovu. Rok za podnošenje ponuda, kako se navodi u javnom pozivu, je 22. maj u 12 sati.

      Sanaciju krova Gradske kuće najavila je i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski koja je tom prilikom istakla da krov ove zgrade, koja je proglašena spomenikom kulture, već duže vreme čeka rekonstrukciju.

      „Teško da ćemo do gradske slave imati izvođača radova, jer treba da protekne zakonski rok da bismo ga mi izabrali, i da vidimo da li će uopšte ponuda biti. Ova zgrada je inače davno bila spremna za rekonstrukciju, posebno njen krov i  stakleni deo koji prokišnjava. Mislim da to Nišu i Gradskoj kući ne dolikuje. Posebno kada dođu strane delegacije i vide u kom su stanju zidovi u holu Gradske kuće zbog toga što krov prokišnjava“, kazala  je Sotirovski, naglašavajući da se zgrada neće nadgrađivati već se radi samo o rekonstrukciji krova.

     Prema njenim rečima veliki problem prave i golubovi koji svakodnevno u velikom broju mogu da se vide na krovu Gradske kuće i prave veliku štetu.

    Zgrada Gradske kuće proglašena je  za spomenik kulture i zaštićena je zakonom od 1986. godine. Zgarda je pravljena za potrebe Narodne banke od 1926. do 1927. godine po projektu beogradskog arhitekte Aleksandra Jankovića. Rađena je u duhu neoklasicizma, sa dekorativnom ornamentikom u veštačkom kamenu i posebno naglašenim ulaznim delom. Poseduje duboki suturen, prostrano prizemlje sa stubovima, brojne prostorije na spratu i potkrovlju. Zgrada, po svojoj arhitekturi, pripada grupi najlepših javnih objekata u Srbiji. (kraj) VP/MN

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare