Takmičenje za učenike petog razreda po novom metodu izučavanja matematike

NIŠ

  U Nišu se danas se održava  jedinstveno takmičenje iz matematike na kome učestvuju ekipe učenika petog razreda koji ovaj predmet izučavaju po novom udžbeniku čiji su autori profesor matematike iz ove niške škole Radoje Košanin i dr Ivan Anić iz Beograda.

Takmičenje će biti održano u  U OŠ “Vožd Karađorđe” u Nišu

Niš nije jedini grad gde se takmičenje održava. Kako  kaže profesor Radoje Košanin autor udžbenika učenici petog razreda istovremeno će se takmičiti i u drugim školama u celom regionu u kojima se nastava iz matematike izvodi po pomenutom udžbeniku.

Zadaci i udbenik je napravljen tako da u potpunosti približava đacima na savremen način primere iz realnog života i po tome je jedinstveno u Evropi,

            “Ovo je jedinstveno takmičenje u regionu u kome učenici u timovima, koristeći sve prednosti informacionih tehnologija rešavaju probleme u realnom kontekstu”, kaže Košanin. “Ekipe čine učenici petog razreda, u svakoj ekipi se nalazi po troje učenika,  rade po projektno orijentisanoj nastavi. U toku takmičenja timovi se nalaze u posebnim učionicama, ne mogu da im pomažu starije osobe u rešavanju problema, a ako to učine to se primeti na testu”,objašnjava Košanin.

On dodaje da cilj ovog takmičenja, ali i načina na koji učenici izučavaju matematiku, da se kod dece razvija  timski i istraživački duh, kao i veštine rešavanja problema.

“Problemi su otvorenog tipa i traže od dece kreativnost i preduzimljivost. Svaka ekipa formira svoj identitet,  ime, logo, zajednička fotografija, e-mail. Rešene zadatke postavljaju na platformu koju članovi komisije potom pregledaju”, dodaje Košanin.

Komisiju čine eminentni stručnjaci iz raznih oblasti. Neki od članova komisije su dr Ivan Anić, Srđan Verbić, Tamara Kostić, Zorana Lužanin, Aleksandar Seničić i drugi.

Komisija ocenjuje svaku ekipu ocenama od 0 do 10. Najbolje ekipe će učestvovati u finalnom takmičenju u maju koje će biti još interesantnije i još izazovnije”, dodaje Košanin.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare