Jeremić: Režirana farsa o propasti pregovora, Vučić na korak od priznanja Kosova

ČAČAK

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da su najave o sukobima na Kosovu i Metohiji „neodgovorna, besprizorna i režirana farsa“ i da ništa nije dalje od stvarnosti od tvrdnje da su pregovori propali, a da je istina da su Beograd i Priština na korak od dogovora po kojem bi se Srbija trajno i nepovratno odrekla Kosova i Metohije.

„Rezolucija takozvane skupštine u Prištini ima za zadatak samo da pojača dramu, kako bi se stekao utisak neke pobede posle dogovorene podele Kosova i Metohije po kojoj bi  više od 90 odsto teritorije pripalo Albancima, a ostatak Srbiji, s tim da i delovi opština Preševo, Bujanovac i Medveđa takođe postanu deo tog novog Kosova“, rekao je Jeremić na konferenciji za novinare u Čačku.

Jeremić je dodao da bi vlast u Srbiji potom prikazala pobedu u kojoj je najveći dobitak izbegavanje rata i sukoba.  

„Apsolutno nema nikakve pretnje ratom, osim od grupe kriminalaca i ratnih zločinaca na čijem su čelu Aleksandar Vučić, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj. Ta kriminalna zločinačka banda je jedina koja ovog trenutka može da dovede do bilo kakve turbulencije na ovim prostorima, ali mislim da međunarodna zajednica to neće dozvoliti ni njima trojici, koji u ovom trenutku vrlo blisko sarađuju“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je krajnje neodgovorno što se građani dovode u „stanje straha i konfuzije i ludila“.

„Ne preti nam nikakva opasnost, osim od ova tri kriminalca“, rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da, na osnovu razgovora koje je imao u SAD sa američkim zvaničnicima, ali i na osnovu sastanaka sa drugim međunarodnim sagovornicima, nema nikakve sumnje da je na stolu je plan o takozvanom razgraničenju“.  

„Ostalo je još samo nekoliko meseci do roka koji je predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić obećao da će ispuniti glavno obećanje koje ga je dovelo na vlast 2012. godine – formalno otpisivanje suverenosti Srbije nad teritorijom Kosova u međunarodno pravnom formalno obavezujućem smislu i omogućavanje Prištini da postane član UN.

Potpredsednik Narodne stranke Siniša Kovačević rekao je da bi proteste koji se šire Srbijom trebalo oročiti do 9. maja, Dana pobede nad fašizmom, i postaviti konkretne zahteve vlastima.

“Potrebno je postaviti konkretne zahteve, koji su i moralno utemeljeni. Logično je tražiti ostavku Vučića i ostavke čitavog rukovodstva Radiotelevizije Srbije. Ako te zahteve ne ispune, onda da se 9. maja svi okupimo ispred Predsedništva Srbije”, rekao je Kovačević.

Ostavite komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o