Tajani : Sloboda izražavanja uslov demokratskog i građanskog društva

BEOGRAD

(Euractiv)

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani izjavio je  danas u Beogradu da Srbija mora da nastavi reformu u oblasti vladavine prava i ocenio da je sloboda izražavanja uslov demokratskog i građanskog društva. Tajani je ocenio da Srbija može da postane članica Evropske unije 2025. godine i istakao važnost stabilnosti regiona za celu Evropu.

“Vladavina prava nije opcija, to je obaveza koja garantuje snažniju, jedinstveniju i demokratičniju Evropu”, rekao je Tajani u razgovoru sa predstavnicima Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji.

Tajani je rekao da kao bivši novinar zna da je sloboda štampe izuzetno bitna.

“Sloboda izražavanja je uslov demokratskog i civilnog društva, a to implicira da mora postojati podrška novinarima i svima koji su za vladavinu prava”, naveo je.

Tajani je rekao da kritika mora da bude konstruktivna, a da sloboda izražavanja ne sme da bude tumačena kao nešto što podriva jedinstvo države, nego treba da služi poboljšanju.

Kada je reč o vladavini prava, Tajani inisistira na reformi pravosuđa i ustavnim izmenama i dodaje da je EU po tom pitanju veoma stroga kada se radi i o članicama EU i o kandidatima za članstvo.

“Srbija je napravila krupne korake u tom pravcu i pozivam je da nastavi tako”, rekao je Tajani.

Predsednik Evropskog parlamenta je rekao da 2018. može da bude godina preokreta i da se slaže sa izjavom predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junera da Srbija i Crna Gora mogu da postanu članice EU 2025.

“Nosim poruku poverenja i optimizma i pratim zalaganje predsednika (Aleksandra) Vučića i vlade koji Srbiju vode u tom pravcu”, dodao je Tajani na skupu u hotelu Metropol.

Osvrnuvši se na predsedavanje Bugarske EU u prvoj polovini ove godine, čiji će jedan od prioriteta biti proces proširenja, Tajani je rekao da je Srbija zemlja koja treba da ima “vodeću ulogu u novoj političkoj sezoni”.

Na pitanje o stavu Španije koja traži da se Kosovo izuzme iz Strategije za Zapadni Balkan Evropske komisije jer nije država, Tajani je rekao da svaka članica EU ima svoje strategije i političke izbore ali da Unija nastoji da dostigne harmonizovanu i jedinstvenu evropsku spoljnu politiku.

“Mislim da je pozicija EU da se favorizuje dijalog Beograda i Prištine u nastojanju da se stigne do rešenja koje je pravno prihvatljivo pre nego što Srbija postane punopravna članica”, kazao je.

Tajani je izrazio podršku Vučiću i predsedniku Kosova Hašimu Tačiju u “tom važnom cilju” bitnom za Kosovo i celu EU i dodao da mora da se krene u novu fazu normalizacije odnosa.

Predsednik Evropskog parlamenta je najoštrije osudio ubistvo predsednika Građanske incijative “Sloboda, demokratija, pravda” Olivera Ivanovića, koje je moglo da “dovede u opasnost napore obe strane”.

“Zahvaljući dostojanstvenim reakcijama Vučića i Tačija izbegnute su dalje tenzije i incidenti”, rekao je Tajani i dodao da ceni posetu predsednika Srbije Kosovu posle ubistva Ivanovića.

Evropski parlament, kazao je Tajani, želi da se u potpuno rasvetle okolnosti i otkriju nalogodavci i izvršioci ubistva Ivanovića.

Tajani je istakao važnost regiona Zapadnog Balkana za stabilnost cele Evrope jer, kako je rekao, ako nema stabilnosti u regionu Evropa “rizikuje da bude nestabilna”.

Predsednik Evropskog parlamenta je ukazao na važnost saradnje EU sa zemljama kandidatima i kada su u pitanju migrantska kriza, borba protiv terorizma i Islamske države i drugi izazovi s kojima se i region i Evropa suočavaju.

EU očekuje pravno obavezujući sporazum Beograda i Prištine

Predsednik Evropskog parlamenta je tokom posete Beogradu razgovarao s najvišim zvaničnicima Srbije.

Posle razgovora s predsednikom Aleksandrom Vučićem rekao da još mnogo toga treba da se uradi po pitanju pravne države, ustavne reforme i slobode medija, ali je dodao da je uveren da će Srbija “uraditi sve što je potrebno kao i što su sve evropske zemlje uradile”.

Tajani je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da Brisel očekuje pravno obavezujući dokument Beograda i Prištine pre ulaska Srbije u Uniju i da insistira da o Kosovu postoji dijalog.

Vučić je zahvailo Tajaniju zbog činjenice da sve više evropskih biznismena želi da ulaže i radi u Srbiji i dodao da je Srbija od 2012. do 2017. godine uvećala trgovinsku razmenu sa EU za 47%, a da je izvoz iz Srbije u EU u tih pet godina uvećan za 80%.

“Izvoz Srbije u EU uvećan je sa 5,1 milijardu evra na 9,2 milijarde evra. To pokazuje koliko nam je apsolutno dominantan partner EU”, kazao je Vučić.

Premijerka Srbije Anа Brnаbić je u razgovoru s Tajanijem reklа da očekuje da će objаvljivаnje Strаtegije proširenjа biti jasan signаl dа evropske držаve Srbiju smаtrаju budućim rаvnoprаvnim člаnom Unije.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, Brnabić je ukazala nа to dа je Srbijа spremnа zа brže otvаrаnje poglаvljа i dodala da je krajnji cilj reformi ne samo punoprаvno člаnstvo u EU, već i unutrаšnji rаzvoj društvа.

Tajani se sastao i s predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković. Posle sastanka je novinarima rekao da EU prepoznaje i priznaje napredak Srbije na evropskom putu kao i da je Srbija most između Brisela i drugih zemalja.

“Situacija na Balkanu je takva da je izuzetno važna uloga Beograda za stabilnost regiona, a stabilan Balkan znači i stabilnu EU”, rekao je Tajani.

Izvor: EURACTIV.rs

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare