EU finansira rekonstrukciju pruge Niš-Dimitrovgrad i izgradnju stanova za izbeglice

BEOGRAD

 

Ambasador EU u Srbiji  Sem Fabricijo rekao je da je Biznis konferencija „EU-Srbija 2018: Investicije, rast i zapošljavanje”, koja je otvorena danas pod pokroviteljstvom predsednice Vlade Srbije Ana Brnabić i predsednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija, “dokaz  izvanrednog odnosa između Evropske unije i Srbije”.

“Evropska unija je daleko najveći trgovinski partner, pružalac finansijske pomoći, investitor i donator Srbije. Ukratko: EU je najveća podrška Srbiji na putu ka ostvarivanju rasta i otvaranja radnih mesta”, dodao je Fabricio.

On je ocenio i da ovaj dogadjaj,  na kome se nekoliko stotina malih i srednjih preduzeća iz EU i Srbije “okupilo kako bi istražilo nove poslovne prilike i uspostavilo partnerstva, jeste demonstracija energičnosti koju karakteriše naš odnos”.

Na konferenciji su potpisana i dva veoma važna projekta.

“Prvi se tiče rekonstrukcije i modernizacije železničke pruge Niš-Dimitrovgrad. To je jedan od najznačajnijih projekata i to ne samo zbog vrednosti investicije, koja iznosi više od 200 miliona evra u kreditima i grantovima,već i zbog uticaja koji će imati na privredu i građane Srbije.

·         Elektrifikacija deonice će doneti čistiji i brži saobraćaj: više neće biti potrebe za menjanjem lokomotiva kako bi se one povezale na ostatak mreže; obilaznica oko Niša će stanovnicima tog grada doneti veću bezbednost i bolji kvalitet života; sve to će doprineti većem privrednom rastu, budući da će se teretni i putnički promet do 2050. godine udvostručiti, dok će na poslovima obnove biti otvoreno 7.500 radnih mesta, a 200 ljudi zadržati posao i nakon završetka projekta.

·         Projekat označava još jedan korak dalje u realizaciji Agende povezivanja, čiji je cilj unapređenje saobraćajne i energetske povezanosti na Zapadnom Balkanu i njegove povezanosti sa EU. Očekuje se da investicije u sektoru saobraćaja podignu BDP u regionu za jedan procentni poen godišnje u narednih 15 godina kao i da doprinesu otvaranju preko 200.000 radnih mesta. Za to su neophodne investicije, ali EU i njeni partneri, kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan, mogu da obezbede znanje i sredstva, uključujući milijardu evra bespovratnih sredstava iz budžeta EU.

·         Osim toga, EU je snažno posvećena pružanju podrške zemljama u regionu, među kojima je i Srbija, da reše pitanje raseljenih i da preostalim izbeglicama iz bivše Jugoslavije obezbede trajna stambena rešenja.

·         Osim što finansira brojne nacionalne programe u okviru instrumenta IPA, Evropska unija je i najveći donator Regionalnog stambenog programa za koji je do sada izdvojila 232 miliona evra.

·         Srbija je najveća korisnica tog programa: danas smo potpisali tranšu u iznosu od 18 miliona evra, nakon koje su grantovi za izgradnju skoro 6.300 stambenih jedinica u Srbiji dostigli 105 miliona evra. Preciznije, to znači da ćemo obezbediti krov nad glavom i pristojne uslove za život za oko 6.300 porodica koje su u tragičnim trenucima izgubile sve u životu. U tome je suština evropske solidarnosti”, rekao je Fabricio.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare