Tači: Formalno priznavanje Kosova od strane Srbije i pripajanje Preševa, Medveđe i Bujanovca

PRIŠTINA

Predsednik Kosova Hašim Tači poručio je danas, kako je rekao “skepticima mirovnog sporazuma između Kosova i Srbije” da  taj sporazum “predviđa formalno priznavanje Kosova od strane Srbije i pripajanje Preševa, Medveđe i Bujanovca”, prenose mediji na albsnkom jeziku.

“Borba za slobodu, humanitarna intervencija NATO-a, proglašenje nezavisnosti Kosova na koordiniran način sa međunarodnom zajednicom, nadgledana nezavisnost i izgradnja države samo su neke od karakteristika koje su učinile da se Kosovo tretira kao poseban slučaj”, rekao je Tači.

” Uoči objavljivanja proglašenja nezavisnosti, bilo je zabrinutosti da Kosovo može poslužiti kao presedan za druge zemlje ili regione u svetu. Ali, ove brige su ispale netačni. Takođe, još jedna velika zabrinutost bila je strah od masovnog egzodusa srpske zajednice koja živi na Kosovu. Čak i ova briga je ispala potpuno netačna”, tvrdi Tači.

” Iznenađujuće, čak i danas, kada je Kosovu otvorena mogućnost da se postigne mirovni sporazum sa Srbijom, oni su ponovo izrazili zabrinutost. Skeptici, danas ponovo su se okupili da se suprotstave realnoj opciji mirne korekcije granice sa Srbijom. Sa lokoćom šire strah zbog navodne destabilizacije regiona i produbljivanje etničke podele na Balkanu. Stvaraju paniku i zamagluju izmišljajući iste argumente, isto kao i uoči proglašenja nezavisnosti”, rekao je Tači.

” Imam veliko poštovanje za sve one koji su racionalno uključeni i zalažu se za postizanje mirovnog sporazuma sa Srbijom. Dok oni koji se protive proizvode samo strah, sa žaljenjem im kažem da nisu u pravu”, dodao je Tači.

” Mirovni sporazuma na osnovu korekcije granice između Kosova i Srbije, ako se ostvari, biće u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom. Takav sporazum predviđa formalno priznanje Kosova od Srbije i pripajanje Preševa, Medveđe i Bujanovca Kosovu, kao i otvoriti siguran put ka EU, NATO-a i UN-a. A ako neko definitivno tvrdi i pozove se na eventualni sporazum o ispravljanju granice kao presedan, onda bi se ovaj slučaj mogao koristiti u budućnosti kao pozitivan presedan potreban za rešavanje međudržavnih sporova samo mirnim putem, a ne ratom” izjavio je Hašim Tači za sve medije na Kosovu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare