Tači: Ako se optužnica potvrdi, odmah ću podneti ostavku

PRIŠTINA

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je da će, ukoliko se optužnica protiv njega potvrdi, podneti ostavku.

“Ako se optužnica potvrdi, odmah ću podneti ostavku”, rekao je Tači tokom obraćanja javnosti pet dana nakon što je specijalizovani tužilac u Hagu protiv njega podneo optužnicu na razmatranje, koja ga tereti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

“Kosovo je nova država, ali njeni lideri se moraju ponašati kao pravi državnici. Nosiću taj teret i braniti sebe, našu borbu za slobodu, sa svom snagom koju imam. Neću dozvoliti da ove lažne optužbe odvlače pažnju Kosova od zauzimanja mesta u međunarodnoj zajednici, kao člana Ujedinjenih nacija, NATO-a i Evropske unije”, naveo je Tači u opširnom obraćanju.

Dodao je da je Kosovo “dom svih njegovih građana, evropsko i multietničko društvo”.

“Još jednom kažem ne osveti i da međuetničkoj toleraniciji”, rekao je Tači, naglašavajući da samo izgradnjom građanske demokratije Kosovo gradi evroatlantsku budućost.

“Kosovo ulazi u nimalo lako poglavlje”, kaže Tači.

“Ovo je novo poglavlje i za mene, a u ovim trenucima ne znam koliko će to biti teško. Ali ja sam spreman da to poglavlje ispišem sa svojom istinom koju ću izneti pred bilo kim”, dodao je.

Podvlačeći da politika za njega nikada nije bila “izvor života”, već “sveta misija” službe narodu i državi, Tači dodaje da su njegovu životnu putanju odredile jedinstvene istorijske okolnosti.

Svima koji su mu na izborima dali glas je poručio: “Oprostite mi ako nisam uradio ono što ste očekivali od mene, ali budite sigurni da nisam zloupotrebio vaše poverenje.”

‘Optužnica učinila nemogućim sastanak u Beloj kući’

Tači je podvukao da je ne zna da li je “slučajnost ili spletka” to što je nepotvrđena optužnica objavljena baš dok je on bio na putu ka Vašingtonu, gde je 27. juna trebalo da se održi susret predstavnika Beograda i Prištine.

Sastanak je bio zakazan na incijativu američkog izaslanika Ričarda Grenela, ali je po objavljivanju optužnice otkazan.

To neće dovesti u pitanje njegovo ili poverenje građana kosova u vrednosti SAD i Bele kuće, naveo je Tači.

“U praksi pravde civiliziranog sveta, objavljivanje optužnice pre nego što je pravosudno telo odobri, predstavlja ogroman skandal. Nikakav zločin, navodni ili čak počinjen, ne opravdava javno linčovanje”, izjavio je kosovski predsednik, a u nastavku o propuštenom susretu u Beloj kući govori kao o šansi za postizanje mira sa Srbijom.

“Nijedna dobra namera ili velika volja za pravdom ne mogu opravdati izmišljanje medijske bombe za inkriminaciju šefa države Kosovo, baš u trenutku kada bi dijalog sa Srbijom mogao ući u novu fazu, zahvaljujući direktnom angažovanju Bele kuće.”

Tači je postavio pitanje šta je bio razlog za žurbu pri objavljivanju optužnice, i sam dao ovakav odgovor: “Ta izjava je raznela i učinila nemogućim veoma važan sastanak u Beloj kući, čime je otklonjena mogućnost za postizanje mira između Kosova i Srbije.”

‘Cena za slobodu Kosova’

Tači se obratio sunarodnicima na Kosovu, u Albaniji, Makedoniji, Crnoj Gori, dolini Preševa i dijaspori.

“Srce mi je povređeno, ali ne i slomljeno. Moj um je težak, ali nije mutan”, rekao je i nastavio u istom tonu: “Moja krv je zagrejana, ali čista i ujedinjena sa krvlju mojih prijatelja u oružju koje sam izgubio u ratu”.

Navodeći da se danas oseća oslobođenim brige od političkih sukoba, podvlači da je tome ponekad pridavana veća važnost od zaslužene.

“Danas vidim jasnije nego ikad ranije da smo, bez obzira na dobre namere svakog, neki malo više, a neki manje, svi mi, politički lideri Kosova tokom ovih 20 godina napora, u određenim trenucima, dozvolili politici da nanese štetu našoj velikoj i zajedničkoj svrsi.”

Pomenuo je svoje prijatelje iz vremena rata, svoju porodicu, pa i svog sina.

“On, koji je danas postao čovek, a ja mogu da ga gledam u oči bez da trepnem zbog navodnog početka procesa za ratne zločine!”, kazao je Tači.

Demantovao je da je učestvovao u ratnim zločinima: “Političke greške u miru sam možda pravio, ali ratne zločine nikada. Čak i kad bi se vratio u mračna vremena Miloševića, uradio bih istu stvar, odgovarajući na metak neprijatelja metkom željnim slobode, ne čineći greške prema građanima srpske, romske ili albanske nacionalnosti.”

Naveo je da je ranije shvatio da će borci OVK plaitili visoku cenu i zaključio:

“Ovo je cena za slobodu Kosova”.

Dodao je da je uveren da će on, kao i neki drugi njegovi prijatelji iz vremena rata, dokazati svoju nevinost, baš kao, podvukao je i njegov “brat iz krvi rata” Kadri Veslji, nekadašnji predsednik kosovske Skupštine, protiv koga je takođe objavljena optužnica kada i protiv Tačija.

Izvor: RTK

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare