Tabanovce: Zajedniča kontrola graničnog prelaza daje dobre rezultate

PREŠEVO

Predstavnici Transportne zajednice, Saveta za regionalnu saradnju i CEFTA Sekretarijata obišli su danas zajednički kontroli punkt na prelazu Preševo – Tabanovce .

Kao cilj posete predstavnika ovih regionalnih organizacija navedeno je promovisanje integrisanog upravljanja granicama u celom regionu i ocenjeno da prelazi na kojima se vrši zajednička kontrola značajno doprinose unapređenju prometa preko granice.

Ova poseta graničnom prelazu kod Preševa je organizovana u sklopu posete carinskoj administraciji Severne Makedonije.

Implementacija projekta “One stop shop” za integrisano upravljanje granicom je obostrani prioritet, jer omogućava da ni putnici ni privrednici ne gube vreme u čekanju na granici.

Integrisani prelaz podrazumeva da se prilikom ulaska i izlaska iz dve zemlje, putnik ili prevoznik zaustavljaju samo na jednom mestu radi kontrole, što značajno ubrzava promet.

Na prelazu Preševo Tabanovce se od 26. avgusta 2019. godine primenjuje princip “One Stop Shop” (“Sve na jednom šalteru”) što omogućava da se prilikom izlaska iz Srbije kontrola, kako pasoška, tako i robna vrši u Severnoj Makedoniji, i obrnuto, u Srbiji, kada se u nju ulazi iz Severne Makedonije.

Da bi koncept zaživeo bilo je potrebno dosta truda i prilagođavanja obe strane, tako da je na prelazu otvorena još jedna traka sa kolskom vagom što je od izuzetnog značaja za teretni saobraćaj, objašnjeno je danas

Novinarima su se na severnomakedonskoj strani granice obratitili generalna sekretarka Saveta za regionalnu sradanju Majlinda Bregu, direktor Sekreterijata Transportne zajednice Matej Zakonjšek, direktor CEFTA Sekreterijata Emir Đikić, kao i domaćin posete direktor Carinske uprave Severne Makedonije Gjoko Tanasoski.

Događaju su u ime Uprave carina Srbije prisustvovali upravnik carinarnice Niš, Saša Milenković i šef carinske ispostave Preševo, Senad Radončić.

Očekuje se da se primena koncepta ”One stop shop” pozitivno odrazi na privrede obe zemlje i omogući im da postanu konkurentnije, te da sve više teretnih vozila počne da koristi naše puteve umesto da robu transportuju preko zemalja EU.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare