Svoga tela gospodarica

LESKOVAC

 

Piše: Jelka Jovanović (Novi magazin)

Kraj godine protiče u nategnutoj raspravi treba li ograničiti ili bar kontrolisati pravo na abortus ili ne? Hoće li biti posebnog državnog saveta, kako su tabloidi shvatili nadleženu ministarku Slavicu Đukić Dejanović, ili će saveti biti lokalni, rasuti po Srbiji, posebno tamo gde je sve manje novorođenčadi. Sa obaveznim duhovnicima koji će svojim vernicama objasniti greh ubijanja nerođenog čeda…

Priča prilično stara, reklo bi se ništa tu novog nema, jer se već decenima pokreće i uvek je dobra za talasanje, posebno kada se potegne ključni argument – bela kuga.

Srbija se, zaista, svake godine smanji za jednu dobru varoš, oko 35.000 duša, ako ostanemo pri nesvetovnom rečniku. Delom zbog toga što se sve manje rađa, delom zbog bega onih rođenih pre dve, tri, pa i četiri decenije. U beli svet, tamo gde se može dostojnije živeti ili bar, za nešto više para i sigurnosti, a dostojnosti ni kod kuće nema.

Rezultat je ta tako dugo tinjajuća bela kuga. No, loša demografska priča, koja ima sijaset uzroka, gotovo volšebno se prebacila na teren – žene. Opet. Navodno, previše je namernih prekida trudnoće, a posebno su opasne maloletničke, po kojima smo u samom evropskom vrhu. Sada bi valjalo posavetovati žene i devojke da se uzdrže od uzdržavanja rađanja i posvete svetom cilju obnove – srpstva.

Dakle, ključno pitanje je da li je bela kuga uzrok ili posledica? I može li, uistinu, nekakvo paradržavno telo, makar njime predsedavao i svestižući premijer, plus telašca sa lokalnim šefovima i popovima, besplatnim savetovanjem žena povećati stopu rađanja, ili je potrebno pre priče o tome – roditi ili ne – obezbediti još ponešto? Recimo, dečiji dodatak koji nije ne samo uvredljivo, već i besmisleno mali?  Vrtiće za svako dete u Srbiji, a pre svega seosku decu koja su i danas, kao pre mnoštvo decenija osuđena na kućnu „negu“, njivu i štalu, dok se odrasli bave zemaljskim i inim radovima. Pa, dečju odeću i obuću koja neće biti skuplja od one za odrasle. Dečijeg lekara u svakom selu, varoši, opštini…

Pa, škole kojima najveći problem neće biti toalet u zgradi, već virtuelna učionica, računar za svako dete.

Kompletan tekst u štampanom izdanju leskovačkog nedeljnika Nova Naša reč  i na sajtu

www.novanasarec.org.rs, na linku

 

SVOGA TELA GOSPODARICA

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare