Svi đaci u klupama, časovi 45 minuta, moguć model „semafora“

NIŠ

    Do početka nove školske godine ostalo je još šest dana i 1.septembra zvona će oglasiti povratak učenika na nastavu. Kako će sve to izgledati prvog školskog dana pa i nadalje ostaje da se vidi, a mnogo toga zavisi od odluke koju će doneti Krizni štab. Doktor Predrag Kon kaže da je odluka doneta da deca krenu u školu ali sa maskama. Njegova je preporuka i da se deca starija od 12 godina vakcinišu a dodao je i da virus cirkuliše te da neće zaobići ni škole. Direktori škola čekaju odluku Kriznog štaba, ali i pored toga što zvaničnog uputstva još nema o tome kako će se nastava odvija škole se pripremaju za sve moguće varijante.

   „Pripremamo se za sve moguće scenarije koji mogu da nam budu preporučeni od 1.septembra. Svakako da bismo najviše voleli da se svi učenicii vrate na nastavu, ali smo spremni i za kombinovani model nastave, za onlajn nastavu i nastavu u školi. Nastavnici i učenici već znaju kako sve to funkcioniše tako da neće biti problema“, kaže Milena Kostić, direktorka OŠ „Vožd Karađorđe“ u Nišu.

    Nastavnici su već uveliko u školama. Održana su nastavnička veća, pravi se raspored časova, izvršena je njihova podela, pripreme su uobičajene kao pred početak svake nove školske godine.  

    Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić se nedavno sastao sa predstavnicima reprezentativnih sindikata kako bi razgovarali o nastavi od 1. septembra, planovima Ministarstva u narednom periodu, kao i izazovima sa kojima se susreću zaposleni u obrazovnom-vaspitnom sistemu.

    Ružić je istakao da se na odluku o modelu nastave čeka sednica Kriznog štaba te da će zaposleni u školama imati dovoljno vremena da se spreme za početak nastave. Složivši se da je redovna nastava najbolja opcija za svu decu, sagovornici su istakli i važnost vakcinacije prosvetnih radnika kao jednog od faktora da od 1. septembra tako i bude.

   Predstavnici sindikata koji su prisustvivali ovom sastanku kažu da nije doneta definitivna odluka o tome kako će početi školska godina, ali se pominje uvođenje takozvanih zona, zelene, žute i crvene. To znači da Ministarstvo prosvete neće svim školama dostavljati dopise kako da rade, već će školske uprave donositi odluku o tome na osnovu broja inficiranih osoba na teritoriji gde se škola nalazi.

    To bi značilo da školske uprave na osnovu broja pozitivnih u opštinama, određivale da li će škole biti u zelenoj, žutoj ili crvenoj zoni. U školama koje su u zelenoj zoni časovi bi trajali   45 minuta uz poštovanje svih higijenskih mera, a direktori bi imali tu obavezu da svakog utorka podnose izveštaj školskoj upravi. U žutoj zoni bi radile one škole gde ima pet do deset posto pozitivnih  i one bi prešle na kombinovani model nastave. Neposredna i onlajn nastava bi se smenjivale dan za danom. Crvena zona znači isključivo onlajn rad sa decom.

    Sve je to u domenu pretpostavki. Predlog koji ima resorno ministarstvo dostaviće Kriznom štabu, a odluka je na njegovim članovima.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare