SVETSKI DAN ZDRAVLJA POSVEĆEN BORBI PRITIV DIJABETESA

LESKOVAC

 

Globalna epidemina dijabetisa jedan je od najvećih zdravstvenih izazova  21 veka, sa velikim hunamim, socijalnim i ekonomskim posledicama. Oboleli od dijabetesa imaju dva do tri puta veći rizik od šloga i srčanog infarta. Pored toga, dijabetes je najčešći uzrok slepila kod radnoaktivnog stanovništva, terminalne brubrežne bolesti i netraumatskih amputacija donjih ekstremiteta.

Svetski dan zdarvlja, 7. april, ove godine posvećen je borbi protiv ove bolesti. Tim povodom u Zavodu za javno zdravlje (ZZJZ) održana je konferencija za novinare. Načelnica Centra za promociju zdravlja prim. dr Vanja Ilić govorila je o tome kakva je to bolest dijabetes, dr Snežana Mitić, načelnica Službe opšte medicine Doma zdravlja Leskovac govorila je o tome kako prepoznati dijabetes i šta u tom slučaju preduzeti, dok se predsednica planinarsko smučarskog društva „Kukavica“ Jelica Drašković osvrnula na preventivne mere i značaj fizičke aktivnosti u cilju sprečavanja pojave ove bolesti.

Naša zemlja sledi uzlazni trend oboljevanja zemalja u tranziciji. Prema rezultatima „Istraživanja zdravlja stanovništva Srbije“, u proteklih 10 godina broj osoba sa dizagnozom dijabetesa porastao je gotovo 50 posto, tako da danas u Srbiji oko 470.000 osoba (8,1 posto stanovništva) živi sa dijabetesom. Ako se tome doda još 40 posto obolelih, kod kojih dijabetes još nije otkriven, ukupan broj obolelih od šećerne bolesti u Srbiji procenjuje se na 760.000.

Najveći broj obolelih se dijagnostifikuje u pubertetu, u uzrastu od 10 do 14 godina. Nažalost, prevencija tipa 1 dijabetesa koji u najvećoj meri pogađa najmlađe, još uvek nije moguća. Faktori spoljašne sredine, za koje se smatra da su inicijatori  procesa koji dovode do destrukcije ćelija koje proizvode insulin, još uvek su predmet istraživanja.

Oboleli od dijabetesa treba redovno da mere nivo šećera u krvi, uzimaju propisanu terapiju, da budu fizički aktivni, prilagode svoje navike u ishrani i da prestanu da puše. Loša kontrola bolesti imaće za posledicu povećan rizik za nastanak komplikacija i rizik od prevremene smrti.

Inače, na generalno Skupštini Ujedinjenih nacija 2006. godine usvojena je Rezolucija o dijabetesu. Tada je po prvi put jedno nezarazno oboljenje označeno kao globalni problem koji se tretira poput epidemije zarazne bolesti. Dijabetes svake godine odnosi isti broj života kao i HIV. U svetu oko 415 miliona ljudi ima dijabetes, a broj obolelih i dalje raste neverovatnom brzinom, posebno u zemljama u razvoju. Većina obolelih je starosti od 45 do 65 godina, odnosu u najproduktivnijem periodu života.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare