Svetski dan osoba sa autizmom: ,,Liste čekanja na personalne asistente predugačke, inkluzija samo na papiru”

VRANJE

Povodom Svetskog dana osoba sa autizmom koji se obeležava 2. aprila udruženje ,,Govori glasno” organizovalo je na šetalištu u Vranju brojne radionice i sportske aktivnosti uz slogan ,,Nismo nevidljivi”. Iz ovog udruženja Danijela Savić ističe da u saradnji sa sportskim udruženjem ,,Zajedno” organizuju sport za decu tokom cele godine tri purta nedeljno, ali da radionice i defektologe ne mogu da obezbede u kontinuitetu zbog nedostaka sredstava za rad.

,,Mesec, dva imamo aktivnosti pa onda imamo prekid a voleli bismo da to zaživi cele godine. Podrška Gradske uprave postoji ali u nedovoljnoj meri, ako postoji usluga personalnog asistena onda treba da to bude usluga za sve. Imamo liste čekanja koje su predugačke i decu koja nam rastu i koja izlaze iz sistema obrazovanja. U nadi da će se nešto poboljšati i povećati apelujemo na Grad da nas podrži više nego do sada”, kaže Savić za JUGpress.

Napominje da bi ,,bilo lepo da ih se sete svi, svakog dana u godini” jer oni svakodnevno ,,žive život autizma”. Smatra da se malo podigla svest kod građana ali da prava osvešćenost da postoje osobe sa autizmom još uvek nema.

,,Inkluzija je potpisana na papiru, pravu inkluziju nemamo. To mora da krene od porodice, da oni prihvate i znaju šta treba da rade sa detetom i kako da se autizam prepozna. Kada dete krene u vrtić treba da se edukuju vaspitači koji će pomoći detetu da ga osposobe za školu i to je taj jedan ciklus. Mi imamo inkluziju na papiru, naša deca mogu u redovne škole ali nema dovoljno edukovani stručni kadar i prema tome su roditelji prepušteni ili da se edukuju i da sami budu terapeuti ili da decu čuvaju kod kuće”, ističe Savić. (kraj) DC/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare