SVETSKI DAN BORBE ZA ZDRAVO SRCE

LESKOVAC

 

Povodom Svetskog dana borbe za zdravo srce Centar za ekonomiku domaćinsktva organizovao je tribinu na temu „Zdravi izbori za srce, za sve i svuda“.

 

Primarijus dr Vanja Ilić, načelnica Centra za promociju zdravlja kaže da je cilj ovih aktivnosti ukazivanje na značaj prevencije kardiovaskularnih bolesti, etiološke faktore, veličinu problema  zašto smo četvrti u svetu bo bolesti srca i krvnih sudova, na trećem mestu po bolestima mozga i šta treba uraditi u narednom periodu što Svetska zdravstvena organizacija i, posebno, Svetska federacija za srce proklamuje. To je 25 puta 25 ciljeva, odnosno da se za 25% smanji postotak svih faktora rizika, a samim tim smanji i smrtnost, kao i obolevanje od kardiovaskularnih bolesti. To se prvenstveno odnosi na smanjenje upotrebe duvana i soli za 30%, povećati fizičku aktivnost za 10%, živeti bez dijabeta i smanjiti gojaznost za 10%.

Osvrćući se na podatke koji se odnose na centralnu Srbiju, dr Ilić ističe da je incidenca obolevanja u Jablaničkom okrugu manja u odnosu na Srbiju, ali je primećeno da je veća stopa smrtnosti od infarkta i stopa od akutnog koronarnog sindroma. To govori da treba podiće svest naših sugrađana da se pravovremeno javljaju lekaru, kako bi se promene otkrivale na vreme.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare