Svetski dan borbe protiv multiple skleroze : Ostanimo povezani

LESKOVAC- BEOGRAD

   Nakon 15 godina od uvođenja lekova prve generacije za lečenje multiple skleroze, od koje u Srbiji boluje 9.000 ljudi, država je odlučila da od 2020. godine na pozitivnu listu lekova uvrsti savremenu i efikasnu terapiju, koja do sada nije bila dostupna pacijentima. Za obolele je tako učinjen veliki pomak i u tom duhu ove godine se obeležava 30. maj – Svetski dan borbe protiv multiple skleroze.

  Multipla skleroza je podmukla bolest, a njen tok nepredvidiv. Broj obolelih od MS-a u Srbiji je u porastu. Najčešće se javlja između 20. i 40. godine života, ali se može manifestovati i u bilo kom drugom životnom periodu i žene oboljevaju dva puta češće od muškaraca. Društvo multiple skleroze Srbije, kao jedno od najstarijih udruženja pacijenata u Srbiji, ove godine obeležava Svetski dan borbe protiv multiple skleroze, pod sloganom „Ostanimo povezani“.

– Društvo MS Srbije ima 30 lokalnih udruženja pacijenata koja funkcionišu širom Srbije. Mnogo pozitivnih stvari smo do sada zajedno uradili, ali vest da će inovativna terapiju početi da se daje pacijentima obolelim od MS-a je najznačajnija. Nakon višegodišnje borbe za savremene terapije, uspeli smo da zajedno sa predstavnicima Ministarstva zdravlja i RFZO omogućimo lečenje duplo većeg broja pacijenata. Tako će na terapiji ubuduće biti oko 2.400 osoba, uz obećanje da će se svake godine broj lečenih pacijenata povećavati. Iz tog razloga je i slogan ovogodišnjeg Svetskog dana „Ostanimo povezani“, kako bismo i u budućnosti kontinuirano ostvarivali napredak u lečenju i nezi osoba sa MS-om. – istakla je Jasmina Brajković predsednica Društva multiple skleroze Srbije.

   Prof. dr Jelena Drulović, neurolog Klinike za neurologiju Kliničkog centra Srbije i vodeći stručnjak za MS u našoj zemlji, istakla je da se od sredine juna i tokom jula kreće se sa svim terapijama.

– Nove terapije usporavaju progresiju bolesti, smanjuju učestalost pogoršanja i značajno poboljšavaju kvalitet života obolelih, što je važno, jer MS tokom vremena ima tendenciju akumulacije onesposobljenosti, pa se pacijenti godinama bore sa različitim problemima vezanim za fizičko, mentalno i socijalno zdravlje. Broj pacijenata koji će se ubuduće lečiti je više nego udvostručen, pa očekujemo da oko 2.400 ljudi dobija terapiju. Zbog pandemije Covida -19 je postojala bojazan kako će primena tih lekova uticati na pacijente. I to je bio razlog odlaganja primene terapija. Sada imamo sve više novih saznanja, koja će nam pomoći u tome za koje lekove ćemo se najpre odlučiti da krenemo da ih dajemo pacijentima. Značajno je povećan broj ludi koji su se do sada lečili interferonima i preparatima glatiramer acetata. Ove lekove će dobijati još 600 pacijenata, a polovinom juna krenućemo sa uvođenjem novih pacijenata za ove lekove. Nakon toga, krenućemo i sa oralnim lekovima – teriflunomidom i dimetil fumaratom, kao i fingolimidom i kladribinom, koji spadaju u efektivnu terapiju. Započećemo i sa primenom monoklonskih antitela, natalizumaba, okrelizumaba. Tokom jula krenućemo sa okrelizumabom, koji se daje intravenski, a i sa još jednim monoklonskim antitelom, alemtuzumabom uz dodatni oprez iz bezbednosnih razloga, kod visoko aktivnih pacijenata. Takođe, postoje novi protokoli lečenja po kojima žene obolele od multipla skleroze više ne moraju da prekidaju terapiju ukoliko zatrudne ili se porode.- objasnila je prof. dr Drulović.

   
  
U Leskovcu već desetak godina radi MS Udruženje Jablaničkog okruga. Naše udruženje je humanitarna, socijalna, invalidska i neprofitna organizacija koja okuplja obolele od multipla skleroze i njihove porodice i učestvuje u njihovoj zdravstvenoj, profesionalnoj i  socijalnoj rehabilitaciji, obezbeđuje olakšice za  obolele od multipla skleroze, organizuje predavanja i seminare iz oblasti vezanih za ovu bolest. Udruženje svakodnevno svojim članovima i drugim zainteresovanim pruža potrebne informacije. U prostorijama udruženja organizujemo medicinske radionice koje vode neurolog, psiholog, sociolog i fizijatar. Svake srede se članovi udruženja okupljaju zbog druženja i tada se bavimo kreativnim radom, gde nastaju predmeti u dekupaž tehnici, crtanje na staklu, ikebane, magnetni ukrasi … Ovih radionica ne bi bilo da nije podrške Ministarstva za rad i socijalnu politiku, kao i lokalne samouprave, na čijim konkursima za finansiranje i sufunansiranje projekata učestvujemo, moram priznati, sa promenljivim uspehom. Od prošle godine uz finansiranje  lokalne samouprave formirali smo  radionicu za terapijsko jahanje. Takođe, Udruženje redovno učestvuje na konkurse za javne radove Nacionalne službe za zapošljavanje. Veliki problem još boljem radu Udruženja predstavljaju prostorije za rad. Redovno, posle većih padavina u Udruženju dolazi do poplave i pojave vlage, tako da se aktivnosti odlažu. Udruženje je obezbedilo besplatan projekat za sanaciju i renoviranje svojih prostorija, a za sredstva smo konkurisali kod Ministarstva za rad, boračka pitanja i socijalnu politiku i čekamo rezultate. Ova situacija sa epidemijom nas je sprečila i da se više pozabavimo sa našom inicijativom da naša sportska hala SRC Dubočica dobije lift, kako  bi
i osobe sa invaliditetom mogle da koriste bazene. – kaže Predrag Jovanović, presednik MS Udruženja Jablaničkog okruga  

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare