Svestrana doktorka Jelena Đorđević

SURDULICA-LESKOVAC-VLASOTINCE-BOJNIK

Fudbalska igra je muški sport u kome nema pardona. Igra se često preoštro, a ponekad i preko granice dozvoljenog. Fudbalske sudije su zadužene za poštovanje sportskog fer pleja, a kada oni, ponekad, suđenjem zakažu i dođe do nepredviđenih ozbiljnijih povreda igrača onda na scenu stupa dežurni lekar koji je zadužen da vodi zdravstvenu brigu o svim učesnicima fudbalske igre. U poslednjem vikendu u Alakincu, nedaleko od Surdulice, u prvenstvenoj utakmice zone „Jug“ sastale su se ekipe domaćeg „Alakinca“ i „Puste reke“ iz Bojnika. Mlada i šarmantna dr Jelena Đorđević iz Surdulice bila je u protokol upisana kao lekar utakmice i svoj posao obavila je na najbolji mogući način. U 27. minutu igre došlo je povrede jednog igrača pustorečana koji je posle duela ostao da leži na zemlji. Munjevito je reagovala mlada doktorka Jelena i brzim korakom prave gazele priskočila je u pomoć povređenom igraču. Zbog težine same povrede igrač gostiju morao je da napusti teren, a dr Jelena je do kraja prvog poluvremena bila uz ovog fudbalera pružajući mu potrebnu zdravstvenu pomoć. Na njenu preporuku ovaj povređeni momak bio je zamenjen novim igračem. I po završetku utakmice dr Jelena se našla pored igrača iz Bojnika savetujući da se treba javiti očnom lekaru, jer se radilo o udarcu u predelu oka. Za svaku pohvalu je gest mlade i elokventne mlade doktorke Jelene Đorđević koji je tek zakoračila u posao zdravstvene zaštite povređenih i bolesnih pojedinaca kako u lekarskoj ordinaciji, tako, i u ovom slučaju, na fudbalskom terenu.

  • Sam udarac u predelu oka bio je bolan i došlo je do malog zamućenja svesti povređenog igrača. Zbog toga sam bila izričita u zabrani da nastavi sa igrom na terenu, jer zdravlje je u svakom slučaju najbitnije. On je, doduše, hteo da se vrati na teren, ali trener i saigrači su mu sugerisali da prihvati moj savet i da se ne vraća na teren za igru – ispričala nam je svoje fudbalsko iskustvo Jelena Đorđević.
  • Ovde sam po drugi put na poslu zdravstvene zaštite igrača, a bila sam jednom i na utakmici malog fudbala. Veliki fudbal je manje zanimljiv, ali je sigurniji po zglobove igrača i ostale delove tela. Mali fudbal je dinamičniji i zanimljiviji i tu postoje veće šanse da dođe do povrede igrača .

JUGpress: Da li voliš da gledaš fudbalske utakmice?

Dr J. Đorđević: Ja više volim da gledam košarku. Kao mala išla sam da treniram i igram košarku u našem lokalnom klubu u Surdulici, odnosno to je bio klub u okviru naše osnovne škole.

JUGpress: U kom gradu ste bili na studijama medicine?

Dr J. Đorđević: U Nišu sam studirala, a sada sam na stažu u Surdulici. Diplomirala sam pre šest meseci, tako da sam taze u poslovima za koje sam studirala. Inače, ovo je moje treće dežurstvo na utakmici, a moj prvi intervju za medije.

JUGpress: Šta ima interesantnog i novog u Surdulici?

Dr J. Đorđević: Naravno da je Niš produktivniji u svakom pogledu u odnosu na malenu Surdulicu. Ali onaj ko želi da se druži uvek može da nađe neko zadovoljenje.

JUGpress: Kakav je odnos starijih i iskusnijih kolega lekara prema mladim kolegama ?

Dr J. Đorđević: Stariji lekari su izuzetno u svemu korektni prema mladima. Mi možda i nismo svesni koliko dobre i svestrane stručnjake imamo u našem kolektivu i to iz svih grana medicine koje imamo. Naša direktorka je izuzetan stručnjak, a još više je dobra žena spremna uvek da pomogne i posavetuje svakoga, i to kao prava majka.

JUGpress: Koju granu medicine ćete poželeti, kad dođe vreme, za specijalizaciju?

Dr J. Đorđević: To je ginekologija ili hirurgija. Do tog dana ima još vremena, ali ovog trenutka to su dve grane za koju ću se jednu od njih najverovatnije opredeliti. Ali, kažem, ima vremena.

JUGpress: Natalitet je problem ove naše države. Da li nam možete reći kako je kod vas u Surdulici?

Dr J. Đorđević: To je ozbiljan problem naše države, a još više malih sredina u unutrašnjosti. Iz priče moje majke nekad, pre 20-30 godina, bilo je 3-4 porođaja dnevno. U ovo današnje vreme ako jedna beba ugleda svet to je dobro, a bude dana i da se ne začuje plač novorođene bebe.

Reč kolege dr Danila Popovića

JELENA JE SUPER DEVOJKA

Dr Danilo Popović je već iskusan lekar kada su u pitanju fudbalska događanja. Trenutno je lekar supreligaša „Radnika“ iz Surdulice, a za dr Jelenu ima samo reči hvale.

  • Išli smo zajedno u školu i sada radi sa mnom. Super je kao doktor i kao čovek. Ne znam šta da više kažem, osim da Surdulica ne mora da brine za mlade lekare.

Tekst i foto: Vlastimir Stamenković

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare