Apelacioni sud odbacio žalbu Milenijum tima, JUGpress oslobodjen

BEOGRAD-LESKOVAC

Apelacioni sud u Beogradu odbacio je žalbu kompanije Milenijum tim na presudu Višeg suda u tom gradu kojom je odbačena tužba te kompanije protiv osnivača Regionalne informativne agencije JUGpress , NVO Centar za dmeokratiju i razvoj juga Srbije i glavne i odgovorne urednice Ljiljane Stojanović koja je podneta zbog objavljivanja izveštaja sa press konferencije Narodne stranke u Vranjskoj Banji.

Tročlano veće sudija Apelacionog sud aje odbacilo žalbu ćime je JUGpress praktično pravosnažno oslobođen tužbe u prvom slučaju.

Ovo je prva SLLAP tužba pozitivno rešena u korist medija koje je tužio MIlenijum tim.

Ovo je inač prva tužba Milenijum tima protiv izdavača, NVO Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije, i glavne i odgovorne urednice JUGpressa Ljiljane Stojanović.

U medjuvrem je tužba, pod pritiskom novinarskih udruženja i javnosti, izmenjena pa je MIlenijum tim umesto prvobitnih 100. 000 evra po ovoj tužbi svoj zahtev za nadonadu štete smanjio na 100 evra.

Ročište po drugoj tužbi za ovaj isti tekst, koju su podneli vlasnici Milenjum tima Ivan Bošnjak i Stojan Vujko za “duševni bol” tražeći naknadu štete od dva miliona dinara , je odložene pre nekog vremena jer Bošnjaka, koji je inače bio u hodniku suda sve vreme , otišao par minuta pre početka a advokat je naveo da je imao privatne obaveze.

Mileniju tim je tužio osnivača JUGpressa NVO Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije i glavnu i odgovornu urednicu Ljiljanu Stojanović i zbog objavljivanja izveštaja sa press konferencije Narodne stranke u Leskovcu i po toj tužbi su tražili nadoknadu od 100.000 evra.

Pod pritiskom javnosti, i ovaj zahtev je umanjen na 100 evra.

I ročište po tojh tužbi je odloženo jer se Ivan Bošnjak i Stojan Vujko nisu pojavili pred sudom.

Ovaj prvi zato što je imao “poslovne obaveze” dok je ovaj drugi rekao da neće ni da se pojavljuje jer je mnogo zauzet poslom, kako su preneli njihovi advokati.

Zanimljivo je da je još desetak lokalnih medija izveštavalo sa press konferencije u Leskovcu ali je MIlenijum tim tužio samo JUGpress.

Sem JUGpressa, tuženi su i Danas, N1, Njuzmaks Adria, portal nova.rs. Ne davimo Beograd.

Do sada se nije pojavila informacije da li je Milenijum tim tužio i predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića koji je govorio na obe ove konferencije i izneo ono što je JUGpress, radeći samo svoj posao medija koji izveštava u interesu javnosti, doslovno citirao u izveštajima .

Centar  za demokratiju i razvoj juga Srbije i glavnu i odgovornu urednicu Regionalne informativne agencije JUGpress Ljiljanu Stojanović u ovim slučajevima zastupa advokat Asocijacije nezavisnih lokalnih medija „Lokal pres“ Dragan Lazarević a to udruženje pruža u ovim slučajevima kompletnu pravnu pomoć. (kraj) MM/MS

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Radovan
Radovan
1 mesec pre

I sto cvikaste,glavu gore pisete istinu i ne plasite se .necemo dozvoliti da nas ratoborne pridoslice iz bosne i crne gore ugnjetavaju,malo sto su se ovde razbaskarili ,narocito po beogradu nego sad hoce da nas zgaze.Mi smo matica,mi jug srbije,istocna srbija ,sumadija i mi smo svoj na svome mi smo svojom mudroscu sacuvali maticu,a braca pridoslice treba da nas postuju i da nam se dive.mi smo hrabriji i pametniji.
Glavu gore i cuvajte leskovac

Seka
Seka
1 mesec pre
Odgovori  Radovan

Sramno šta se radi. Apelacioni sud u mom postupku odbije troškove privremenog zastupnika on se žali ponovo Višem sudu u Pančevu i on njemu dosudi te troškove. Pa da li je moguće da je Viši sud jača distanca od Apelacionog suda. Ma fuj na pravosudje.Užas šta je u našoj zemlji