Šverc oružja iz Ukrajine

HAG

Evropska policijska služba (Evropol) potvrdila je napise u nemačkim medijima da postoje indicije da se oružje iz Ukrajine krijumčari na područje Evropske unije.

“Poznati su nam slučajevi prodaje vatrenog oružja i vojne opreme na ilegalnom tržištu”, rekao je portparol Evropola Jan Op Gen Ort, potvrđujući tako izveštaj nemačkog javnog servisa, prenosi Dojče vele.

Istražni organi iz zemalja Evropske unije su takođe sakupili informacije o krijumčarenju teškog naoružanja.

“Postoji velika opasnost da to oružje dođe u ruke organizovanog kriminala”, saopštio je portparol Evropola.

Nemački javni servis je u svom izveštaju citirao interne spise Evropola, u kojima se navodi da su “kriminalne mreže u regionu aktivne i da organizuju i pripremaju krijumčarenje veće količine vatrenog oružja i municije”.

Postoje indicije i da se oružje namenjeno daljem transportu tajno skladišti duž ukrajinsko-poljske granice.

“Pripadnici bandi granicu prelaze legalnim putem i zatim odlaze u tajna skladišta po oružje”, citira se iz internih spisa Evropola, koji beleži i slučajeve u kojima su pojedinci granicu prema Poljskoj pokušali da pređu noseći vojno oružje.

Prema navodima portparola Evropola, u Darknetu su se pojavile ponude za prodaju protivoklopnih rakete američke proizvodnje tipa “Džavelin”, ali je ukazao da to treba proveriti i utvrditi da li je reč o pravim ponudama ili o ruskoj propagandi.

Nemački mediji podsećaju da je taj problem postojao i tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije, kada je takođe postojalo krijumčarenje vojnog naoružanja.

“Poznato je iz rata na Kosovu da ratno naoružanje predstavlja veliki sigurnosni rizik. Često ratno oružje završava u rukama ekstremista i organizovanog kriminala”, rekao je posanik Zelenih u Bundestagu Konstantin fon Noc.

Mediji podsećaju i da su teroristički napadi u Parizu 2015. delimično izvršeni oružjem koje potiče iz bivše Jugoslavije i da su kod nekih terorista pronađene čak i protivoklopne rakete jugoslovenske proizvodnje.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare