Svečanost povodom 500 godina Jašunjskog manastira

LESKOVAC

Povodom obeležavanja 500 godina postojanja jašunjskog manastira Sveti Jovan Preteča (1517-2017) u leskovačkom Narodnom pozorištu održana je projekcija dokumentarnog filma „Prvih 500 godina“. Prisutnima se obratio i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović koji je rekao da je grad ovim povodom organizovao više događaja kako bi dostojno obeležili ovaj događaj.


„Privilegija i čast je dati doprinos ovako važnom svedošanstvu kao što je 500 godina manastira Svetog Jovana Preteče. Ovaj dragulj skriven na obroncima Babičke gore vekovima je čuvar srpske istorije i srpskog pravoslavlja. Za leskovački kraj nije bilo boljeg svedočanstva o uzajamnosti naroda i crkve u vekovnoj borbi za veru, za nacionalni identitet od Babičkle male Svete gore. Zato s poštovanju i ljubavlju radimo na obnovi manastira, darujući mu novi snaj. Tako odužujemo samo jedan mali delić duga precima, ali dajemo i skromni doprinos ovom zdanju, istinskim vrednostima ukorenjenim u pravoslavlju.“
Protosinđel Emilijan je ovom prilikom pozvao sve koji mogu da 29. oktobra u 8:30 dođu u manastir Svetog Jovana Preteče u Jašunji i na dostojanstven način, u što većem broju, proslave jubilej 500 godina postojanja ovog manastira.


„Što se manastira tiče, tamo možemo videti jednu predivnu crkvu, koja ima jedno divno fresko-slikarstvo iz 1524. godine. U poslednje vreme manastir je sve posećeniji. Mi smo se potrudili da akcenat stavimo na mlade ljude, d aoni rado dolaze, a to se primećuje. Mi se trudimo da svakom ponudimo osmeh, gostoprimstvo, ljubav, radost… Ljudima je to potrebno, pogotovu danas kada je svet pun negativnosti,“ kaže Cvetanović.
U nastavku programa nastupili su vokalni hor „Libero“ i crkveni hor „Branko“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare