Svečanom akademijom proslavljen Dan studenata

NIŠ

Danas je u velikoj sali Univerziteta u Nišu održana svečana akademija povodom Dana studenata .

Tradicionalno, studenti i akademska javnost u Nišu 22. mart obeležavaju kao Dan studenata, u znak sećanja na ovaj dan 1936. godine, kada je u ovom gradu  održana prva omladinska antifašistička konferencija.

“Još jedan značajan dan u životu i radu našeg Univerziteta. Danas je Dan studenata niškog Univerziteta, zbog kojih ove institucije i postoje. Kao gradonačelnik došao sam da ispoštujem naše studente i pružim podršku u svoje ime, ali i ime institucije na čijem sam čelu”,  rekao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

O problemima studenata govorio je predstavnik Studenskog parlamenta Miloš Dimić

“ U ovom danu želimo da ukažemo na veliki problem napuštanja zemlje mladih nakon završetka studija ali I na druge probleme, kao što je nedostatak praktičnog iskustva. Naša želja je da uz podršku fakulteta , univerziteta, grada I predstavnika države učinimo sve što je u našoj moći da studente sačuvamo u našoj zemlji “, rekao je Miloš Dimić.

Svečanoj akademiji prisustvovao je i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, koji je rekao da će država nastaviti da nagrađuje znanje najboljih studenata stipendijama. . Svake godine povećaćemo broj studenata koji primaju stipendiju za po pedeset – obećao je danas ministar Udovičić.

“Želim da čestitam Dan studenata Univerziteta u Nišu i da istaknem simboliku današnjeg dana, kada se vraćamo tradiciji, ali sagledavamo i sadašnjost kako da unapredimo budućnost i poboljšamo poziciju mladih. Studentima želimo da pokažemo da se učenje isplati i na njihovo školovanje ne gledamo kao trošak, već kao ulaganje u budućnost. Želimo da podstaknemo da se najbolji studenti prijavljuju na konkurse i da povećamo prosečnu ocenu. Ove godine, svaki 850 student ima prosečnu ocenu 9,5, što je veliki uspeh. Želimo da tu krajnju ocenu povećamo i stimulišemo mlade” , rekao je Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta  dodao da će za dve nedelje četvrti put  doći u Niš da bi uručio ugovore o stipendiranju najboljim studentima niškog univerziteta . Do pre dve godine u Nišu je bilo je 1000 a sada je 1200 studenata koji primaju stipendiju. Suma je povećana sa 25 na 30 hiljada dinara.

Prorektor univerziteta u Nišu Dragan Denić najavio je da je u planu razvoj informaciono komunikacionih tehnologija u čemu studenti imaju značajnu ulogu.

“Postoji raspoloženje I Vlade Srbije I ministarstva da imamo strategiju razvoja informaciono komunikacionih tehnologija u svim oblastima. Imaćemo veći broj studenata a I u prostornom smislu dobićemo podršku grada”, rekao je Denić.

Univerzitet u Nišu broji 13 fakulteta i približno 25 000 studenata, svakako predstavlja naučno-obrazovni centar jugoistočne Srbije. A do sada je svoje diplome na niškom Univerzitetu steklo preko 75 000 ljudi.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare