Svečanom akademijom obeležen jubilej Gimnazije „Bora Stanković“ u Vranju

VRANJE

,,Velikani govore“ naziv je Svečane akademije Gimnazije „Bora Stanković u Vranju, koja je, u ponedeljak veče, upriličena u sali Pozorišta povodom 140 godina ove obrazovne ustanove.

Svečanosti su prisustvovali mnogobrojni gosti iz Ministarstva prosvete, političkog, javnog i kulturnog života grada.

„Znanje uvek svaku bitku dobija. Lični primer i posvećenost su najjače karike u obrazovanju i vaspitanju“, rekla je obraćajući se gostima direktorka Gimnazije, Suzana Mišić Stanković.

„Svako od nas ima svoj priziv koji sprovodi pomoću darova koje je dobio. Neko je već rekao: “140 godina: mnogo ste stari”, ali ovde je starost privilegija. I jesmo privilegovani kroz našu radost vekovima unazad. I kroz našu radost vekovima unapred. Vraćajmo se uvek tamo gde mislimo da nekome činimo dobro. Za generacije koje dolaze i za generacije koje odlaze, za nove susrete, za nove jubileje i za nove ljude koji će naše vreme poštovati i pamtiti”, rekla je direktorka.

„Vaša škola je tokom istorije prošla kroz mnoge reforme i brojne izazove, a poslednji je ovaj u vreme pandemije kada smo bili prinuđeni da se prilagođavamo i uspešno i efikasno nastavimo sa radom i unapređujemo naše polje delovanja.

Zato izražavam zahvalnost svima iz vranjske Gimnazije i svima iz prosvete što su se borili sa svim izazovima i zadacima koji su stavljeni pred vas“, rekao je pomoćnik ministra prosvete Miloš Blagojević.

Gimnazijalci

O počecima srednjoškolskog obrazovanja u Vranju, ali i velikanima koji su, svako na svoj način, dali doprinos njegovom razvoju, govorio je gradonačelnik Slobodan Milenković.

„Činjenica da je u Vranju samo tri godine nakon oslobođenja od Turaka, aktom Ministarstva kneževine Srbije osnovana Gimnazija, govori da su naši preci imali razvijenu svest o neophodnosti opismenjavanja i obrazovanja stanovništva. Još početkom dvadesetog veka vranjska Gimnazija bila je poznata po zvučnim imenima tadašnje intelektualne elite Srbije, koja je  službovala u Vranju. Bili su to profesori Jaša Prodanović, Radoje Domanović, Milivoj Simić, Ljuba Davidović, Ilija Vukićević, Svetislav Simić. S druge strane najpoznatiji đaci koji su pohađali gimnaziju su Bora Stanković, Đorđe Tasić, Jovan Hadživasiljević, Kosta Todorović, Miodrag Ibrovac“,  rekao je gradonačelnik.

Milenković je dodao da je škola od svog osnivanja do danas pretrpela brojne reforme, ali da je uvek bila sinonim za široko obrazovanje, slobodoumnu misao i velika dela, kako profesorskog kadra tako i samih gimnazijalaca. Danas je to moderna i savremena obrazovna institucija u kojoj bogata saznanja stiču nove generacije Vranjanaca.

Na svečanosti su uručene plakete i zahvalnice pojedincima i kolektivima. Plakete su dobili Branko Ružić, prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, u čije ime je plaketu primio Zoran Kostić, posebni savetnik ministra prosvete, zatim gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković, zamenica gradonačelnika Zorica Jović, publicista i hroničar Tomislav Simonović, advokat Slobodan Nešić, profesorka Ljiljana Simonović. Posthumno plaketa je dodeljena i hirurgu dr Vukašinu Antiću u znak zahvalnosti za značajan doprinos ostvarivanju obrazovnih i naučnih dostignuća, kao i za podršku u obnovi fondacije. Plaketu je primila njegova supruga Gorica Antić.

U ime nagrađenih zahvalio se Zoran Kostić, posebni savetnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

U programu su nastupili učenici Gimnazije, operski pevač Oliver Njego i vokalni solista Branimir Stošić.

Oliver Njego

Povodom 140 godina vranjske Gimnazije u Galeriji Pozorišta otvorena je izložba pod nazivom „Vranjska gimnazija 1881 – 2021“ koju je priredio Tomislav Simonović.

Izložba se sastoji od tri dela i obuhvata originalna dokumenta u vidu članaka, fotografija i izveštaja. Prvi je nastanak ustanove od Pašinog konaka, drugi se odnosi na postavljanje kamena temeljca na Vidovdan 1931. godine i treći na učenike i profesore generacija od školske godine 1921/1922. do 1939/1940. godine.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare